Confidenţialitate

De ce este data alegerilor prezidențiale greu de stabilit? Sebastian Zachmann: Cuvântul cheie ar fi frica. PNL încearcă să oprească ascensiunea PSD | VIDEO

Cele două partide aflate la guvernare – PSD și PNL – nu au ajuns deocamdată la un acord comun privind luna în care românii își vor vota viitorul șef de stat. Coaliția de guvernare ar urma să decidă la sfârșitul săptămânii data finală a alegerilor prezidențiale, a anunțat marți, 25 iunie, Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD. În timp ce social democrații insistă ca alegerile prezidențiale să se desfășoare în luna septembrie, după cum cele două partide au negociat în primăvară, liberalii sugerează ca data să fie aleasă în octombrie sau noiembrie. Într-o intervenție telefonică la emisiunea „România în Direct” la Europa FM – cu Cătălin Striblea – Sebastian Zachmann, jurnalist Prima TV, explică motivele acestui scenariu al negocierilor în care Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă „joacă acum după interesul partidului, nu după interesul personal”. Jurnalistul punctează că în spatele acetei tergiversări a stabilirii calendarului alegerilor prezidențiale se află frica Partidului Național Liberal. „PNL nu se bazează pe mobilizarea baronilor locali, așa cum se bazează PSD”. El mai spune că, „liberalii se uită în curtea proprie și istoria îi învață că, spre deosebire de alegerile locale, acolo unde toți aleșii partidului trag, dar trag pentru ei înșiși, când vine vorba despre alegerile parlamentare sau prezidențiale, PNL pierde peste un milion de voturi”.

Sebastian Zachmann: „PNL încearcă să oprească și ascensiunea PSD, care e un partid pe val acum”

Cătălin Striblea: De ce nu se înțeleg părțile acestea două? Ce se întâmplă acolo? Explică-ne un pic logica jocului.

Sebastian Zachmann: „Cuvântul cheie ar fi frica. În primul rând, frica față de propriul partid – și aici vorbesc de PNL- care nu se bazează pe mobilizarea aleșilor locali sau a baronilor locali, depinde cât de duri vrem să fim în exprimare – așa cum se bazează PSD. Liberalii se uită în curtea proprie, în ograda liberală, și istoria îi învață că, spre deosebire de alegerile locale, acolo unde toți aleșii partidului trag, dar trag pentru ei înșiși, când vine vorba despre alegerile parlamentare sau prezidențiale, PNL pierde peste un milion de voturi. Cu un milion de voturi lipsă, cu siguranță o să ratezi turul II. Pe de o parte, e frica față de mobilizarea slabă a propriului partid, a propriilor aleși locali, care s-au văzut deja realeși și ce nimb ar mai avea să tragă în campanie pentru domnul Ciucă?

Doi la mână: PNL încearcă să oprească și ascensiunea PSD, care e un partid pe val acum. Deși mulți îi cântau prohodul lui Marcel Ciolacu, PSD a ajuns la un scor de peste 35% la vot politic pentru alegerile locale – sigur, vorbim aici de consilieri locali, consilieri județeni, plus această listă care a dus la 50% cu tot cu redistribuirea la alegerile europarlamentare. Deci, electoraul PSD este în priză și, spre deosebire de aleșii locali de la PNL, primarii PSD chiar trag și pentru partid, pentru candidatul la prezidențiale”.

Sebastian Zachmann: „Legea pensiilor intră în vigoare de la 1 septembrie, deci le-ar fi venit mănușă social democraților alegerile prezidențiale în luna septembrie”

Sebastian Zachmann: „Trei la mână: PSD pregătește Legea pensiilor, o lege cu un foarte mare impact pentru electoratul social democrat. O lege care intră în vigoare de la 1 septembrie, deci le-ar fi venit mănușă social democraților alegerile prezidențiale, la fel, în luna septembrie – fie că e vorba de mijlocul sau finalul lunii septembrie – de aceea și această portiță de negociere mai largă pe care le-au oferit-o cei din PSD partenerilor de negociere. I-au lăsat să aleagă pe liberali dacă vor alegerile prezidențiale – primul tur la mijloc de septembrie sau la final de septembrie. Toate aceste lucruri cumulate, sigur că aduc la erodarea încrederii și mai mult în coaliția lui Nicu și Marcel, ba chiar și între cei doi lideri, Nicu și Marcel, care sunt buni prieteni în afara arenei politice, dar care iată, joacă acum după interesul partidului, nu după interesul personal”.

Sebastian Zachmann: „Și domnul Ciolacu, și domnul Ciucă sunt pregătiți să intre într-o confruntare directă pentru Palatul Cotroceni”

Cătălin Striblea: Vreo posibilitate ca unul dintre ei să renunțe?

Sebastian Zachmann: „Să renunțe la prezidențiale? Nu, exclus. Ei sunt deja pe această turnantă directă către alegerile prezidențiale, pe ultima sută de metri, înainte să își depună candidatura și mai sunt voci în cele două partide care cer candidat comun, însă și domnul Ciolacu, și domnul Ciucă sunt pregătiți să intre într-o confruntare directă pentru Palatul Cotroceni. De aici și toată nervozitatea din ultimele luni, pentru că domnul Ciucă, dacă se uită la alegerile locale se poate îmbăta cu apă rece. El știe că acest scor de 30%, mult peste așteptările majorității liderilor PNL, este o sabie cu două tăișuri. Pe de o parte, dacă te uiți strict pe cifre, vezi că pe mobilizarea partidului domnul Ciucă are mari șanse, e favorit să intre în turul II alături de domnul Ciolacu, dar dacă te uiți la istoricul partidului, așa cum spuneam, voturile pe care le pierde PNL între locale și prezidențiale sau parlamentare îi dau emoții domnului Ciucă. Și un candidat puternic venit din afara coaliției de guvernare – vorbesc aici de un candidat USR sau un independent – ar putea să-i strice planurile și mai mult domnului Ciucă, pentru că atunci se va face transferul electoratului de dreapta de la PNL către un alt candidat. Prin urmare, domnul Ciucă ar putea rata finala prezidențială. De aceea încearcă să împingă alegerile cât mai târziu posibil, tocmai ca să aibă cât mai multe variante la îndemână. Dacă alegerile prezidențiale vor fi în luna noiembrie, până atunci mai e loc de negociere”.

Cătălin Striblea: Ca să înțelegem exact, nu mai e o negociere pe cine și cum va candida, ci strict pe data alegerilor, care e de folos unul sau altuia.

Sebastian Zachmann: „Da, ce avantaje își aduce ție data alegerilor, ca viitor candidat PSD sau PNL”.

Sebastian Zachmann: „Domnul Geoană, chiar dacă și-a construit această aură de independent, el rămâne conectat, vrând-nevrând cu Partiul Social Democrat”

Cătălin Striblea: „Ce facem cu domnul Geoană în situația aceasta? Intră și domnul geoană în jocul acesta, indiferent de dată, nu?

Sebastian Zachmann: „Cu siguranță va intra domnul Geoană în această cursă, pentru că nu degeaba a dat toate semnalel și chiar s-a strâns o echipă pentru candidatura la alegerile prezidențiale, însă rămâne de văzut de unde rupe domnul Geoană și cât rupe domnul Geoană, pentru că liberalii sunt relaxați acum. Dacă vorbești cu liderii PNL vor spune: <<nu e treaba noastră, domnul Geoană rupe de la PSD>>. Da, rupe în mare parte electorat PSD, pentru că domnul Geoană, chiar dacă și-a construit această aură de independent, el rămâne conectat, vrând-nevrând cu Partiul Social Democrat. A fost lider al acestui partid, a fost candidat la prezidențiale, ba chiar a fost și președinte pentru o nopate din partea PSD. Nu are cum să șeargă cu buretele trecutul și să lase doar partea de biografie care începe odată cu funcția de secretar general adjunct al NATO”.

Sebastian Zachmann: „Domnul Predoiu, ca ministru al PNL, n-ar putea să încalce directiva partidului, ordinul primit de la Nicolae Ciucă. Însă l-am mai văzut în situații în care a făcut balet politic”

Cătălin Striblea: Evaluarea ta ce zice? Cum se iese din cerul acesta vicios, mai ales că domnul Predoiu bănuiesc că nu poate fi obligat să semneze hotărârea aceea de Guvern.

Sebastian Zachmann: „E aici o problemă și politică, și juridică. Domnul Predoiu, ca ministru al PNL, n-ar putea să încalce directiva partidului, ordinul primit de la Nicolae Ciucă. Însă eu l-am mai văzut pe domnul Predoiu în situații în care a făcut balet politic, atunci în cârdășie cu liderii PNL, dacă îți mai amintești în era Orban, domnul Predoiu și-a asumat atunci o ordonanță de urgență pentru alegerea primarilor în două tururi, care a dus la cpderea guvernului orban înainte de pandemie. Atunci era de fapt o înțelegere PNL-PSD pentru a declanșa alegeri anticipate. Domnul Predoiu a decupat atunci de la PNL ce i s-a părut potrivit, ce servea PNL, și anume alegerea primarilor în două tururi, dar a primit și bilețelul politic de la PSD și pe acel bilețel politic scria: <<nu te atinge de alegerea directă a președinților de consilii județene, pentru că era în interesul PSD ca șefii de CJ să fie aleși în mod direct, pentru că aveau mai multă notorietate, aveau mai mulți baroni locali în funcție etc. Ei bine, și atunci domnul Predoiu a reușit să îmbine faorte abi și cerința PNL, și cerința PSD, deci nu m-aș mira să văd și vineri un asemenea plan pus la cale”.

Urmărește întreaga emisiune „România în Direct” aici:

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Lucian Romașcanu, despre data alegerilor prezidențiale: Decizia este la ministrul de Interne. Cred că își va asuma funcția și cuvântul dat și vom avea vineri o decizie în acest sens | AUDIO