MINCIUNĂ: Datele arată că organizarea în premieră de către Consiliul Județean Teleorman a unor manifestări de Ziua Județului, pe parcursul a aproape jumătate din campania electorală aferentă alegerilor europarlamentare, îl contrazice pe președintele autorității județene, Dănuț Cristescu, cu privire la lipsa unei legături între campania electorală și Ziua Județului Teleorman. Mai mult, nu există o atestare oficială a vechimii județelor, alta decât cea a lui Franco Sivori, care menționează în memoriile sale că Țara Românească avea 17 județe, Teleormanul aflându-se printre ele. Oricum, termenul de județ, ca referință geografic-administrativă începe să fie utilizat abia în secolul al XVII-lea .
Ziua Județului Teleorman, pornind de la o atestare documentară din 1441, are aspectul general al unei “scuze” pentru administrația publică din Teleorman să organizeze din bani publici o campanie electorală mascată în favoarea PSD. Concluzia este susținută și de intensa campanie electorală, realizată chiar de președintele Cosiliului Județean Teleorman, pe pagina sa de socializare.
Context
Dănuț Cristescu, președintele Consiliului Județean Teleorman, a declarat în cadrul unei ședințe extraordinare de Consiliu Județean, desfășurată pe data de 9 mai 2019, faptul că instituția pe care o conduce nu a inventat “Ziua Județului Teleorman” pentru a face o campanie electorală mascată din bani publici. Totul s-a întâmplat după ce consilieri județeni ai opoziției remarcaseră faptul că în ședința respectivă se înființa oficial, prin hotărâre de consiliu județean, Ziua Județului Teleorman, în timp ce manifestările aferente programului evenimentului începuseră cu câteva zile înainte, în afara unui cadru legal.
Potrivit programului oficial, publicat de Consiliul Județean Teleorman, Ziua Județului Teleorman începuse din luna aprilie și se finaliza pe 14 mai. Practic, vorbim despre un eveniment public, care se desfășoară pentru prima dată în județul Teleorman pe parcursul a jumătate din campania electorală aferentă alegerilor europarlamentare.
Verificare
Pe data de 30 aprilie 2019, pe contul de socializare al președintelui Consiliului Județean Teleorman era publicat programul manifestărilor prilejuite de Ziua Județului Teleorman. La momentul acela, nu exista încă o hotărâre a autoritării județene care să consfințească oficial existența unei zile a județului, aceasta urmând să fie adoptată în ședința extraordinară a Consiliului Județean Teleorman din data de 9 mai. În programul publicat, manifestările încep pe data de 20 aprilie și se finalizează pe data de 12 mai. Evenimentele care apar în acest program sunt unele cu un puternic impact public, încercând să mobilizeze un număr mare de oameni la concerte, spectacole de teatru, concursuri cu premii, toate urmând să aibă loc în plină campanie electorală, din bugetul public al județului Teleorman.
Simultan cu acest anunț, pe același cont de socializare al președintelui Consiliului Județean Teleorman, Dănuț Cristescu, încep să apară și primele postări “de campanie”. De pildă, pe data de 2 mai 2019, acesta posteazăfotografii din campania electorală aferentă alegerilor europarlamentare a PSD, prezentându-l candidatul partidului din Teleorman, Ioan Augustin, cu următorul mesaj: “Start campanie electorală! Candidatul PSD Augustin Ioan a discutat astăzi cu cetățenii din localitatea Nanov. #pe26maivotamPSD”.
Ulterior, se poate observa că întreaga pagină de socializare a președintelui Consiliului Județean Teleorman, Dănuț Cristescu, devine o veritabilă compilație de chemări la urne pentru votarea PSD și de promovare a activităților aferente Zilei Județului Teleorman, care durează cât aproximativ jumătate din campania electorală a alegerilor europarlamentare.
Pe data de 9 mai, după mai multe manifestări publice, incluse în Programul Zilei Județului, la Consiliul Județean Teleorman s-a aprobat, cu 5 voturi împotrivă, instituirea oficială a Zilei Județului Teleorman. Maria Stoian, consilier județean liberal s-a exprimat în respectiva ședință în sensul atacării în instanță a hotărârii Consiliului Județean Teleorman, opoziția politică neavând suficienți consilieri pentru a împiedica PSD să ia orice decizie ar dori în forul decizional județean.
Acesta a declarat următoarele: “Ați dat un comunicat de presă în care spuneți: “Sărbătorirea în premieră a zilei județului Teleorman a generat entuziasm și a determinat organizarea unor manifestări festive de anvergură de către Consiliul Județean Teleorman”. Vreau să precizez că și noi suntem în campanie electorală și vă spun cu mâna pe inimă: n-am văzut niciun teleormănean entuziasmat de acest eveniment. Probabil entuziasmul a fost la dumneavoastră în birou. În plus, este civilizat să nu ne folosim de copii pentru a-i păcăli pe părinți. Marea majoritate a ansamblurilor sunt invitate la acest eveniment. Manifestările dedicate zilei județului au început și abia astăzi, 9 mai, ne întâlnim în ședință să aprobăm acest proiect, eu consider că este eludată legea și personal mă voi consulta cu colegii din opoziție să atacăm această hotărâre, pentru că nu vrem să fim părtași la aceste ilegalități.”
Mai mult, startul manifestărilor, dat cu mult timp înaintea luării unei hotărâri de consiliu județean care să oficializeze existența acestei aniversări a județului situează întregul eveniment în afara legii, lucru semnalat de consilierii județeni ai opoziției, care pregătesc în această perioadă o acțiune în instanță împotriva Consiliului Județean Teleorman. Observăm din Programul Zilei Județului Teleorman că data debutului manifestărilor este 20 aprilie 2019, iar data adoptării unei hotărâri oficiale în acest sens este 9 mai.
Mai mult, deși Dănuț Cristescu susține că nu există nicio legătură între Ziua Județului Teleorman și campania electorală a PSD, la evenimentele pregătite de Consiliul Județean pentru teleormăneni au fost invitați numeroși politicieni ai PSD. Ei au ținut discursuri, au mers printre oameni și au postat pe conturile de socializare imagini de la evenimente, însoțite de afirmații privitoare la “guvernarea PSD”. Un exemplu este secretarul de stat din Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, Adrian Gâdea, implicat activ în campania electorală a PSD din județ, care a fost invitat de Dănuț Cristescu la evenimentul de lansare a conceptului “Produs în Teleorman”, parte a manifestărilor aferente Zilei Teleormanului. Acesta a susținut un discurs în fața populației din județ și le-a spus oamenilor cât de eficientă este guvernarea PSD. De altfel, și pe propria sa pagină de Facebook, acesta a precizat, cu referire la eveniment, că “Acele târguri de produse românești, organizate din când în când, cu scopul de a promova producătorul român, îi oferă acestuia puțină vizibilitate și șanse mici de a “ieși in lume”. Practic, micii producători nu își pot permite singuri, fără sprijin , introducerea produselor lor în magazine mai mari. Și acest lucru Guvernarea PSD dorește să îl schimbe atât la nivel local, cât și la nivelul întregii țări.”
La manifestările dedicate Zilei Județului Teleorman a participat și deputatul PSD, Violeta Răduț, la rândul ei cooptată în campania electorală aferentă alegerilor europarlamentare, după cum o demonstrează postările zilnice de la contul ei de socializare, dar și plimbările electorale prin județ, alături de candidatul PSD, Augustin Ioan. Și aceasta a fost invitată la manifestările dedicate Zilei Teleormanului, având interacțiuni cu oamenii și discursuri în cadrul cărora a susținut eficiența guvernării PSD. De altfel, și în acest caz, fotografiile vorbesc de la sine.
Ziua Județului Teleorman cuprinde concerte, spectacole de teatru și concursuri cu premii, toate din bani publici, implicând o participare vastă a locuitorilor județului. Potrivit deciziei Consiliului Județean, Ziua Județului Teleorman provine dintr-o identificare a numelui acestuia într-un act domnesc medieval din anul 1441, județul împlinind, potrivit retoricii lui Dănuț Cristescu, o vechime de 578 de ani. Desigur, și atestarea documentară este discutabilă, mai ales că nu e clar dacă hrisovul lui Vlad Dracul poate constitui un document de reper în stabilirea vârstei județului.
Potrivit istoriei oficiale, nu există o atestare atestare documentară a vechimii județelor, alta decât cea a lui Franco Sivori, care menționează în memoriile sale că Țara Românească avea 17 județe, Teleormanul aflându-se printre ele. Oricum, termenul de județ, ca referință geografic-administrativă începe să fie utilizat abia în secolul al XVII-lea. Vechimea județelor are, în mod normal, drept punct de referință ultima reformă administrativ-teritorială majoră din România ce a avut loc în anul 1968, când s-a trecut de la împărțirea pe regiuni și raioane la reîmpărțirea țării pe județe, fiind deci improprie desemnarea unei zile a “județului” Teleorman prin raportare la un hrisov medieval, care nu a fost publicat și recunoscut de nicio autoritate în materie.
Concluzie
MINCIUNĂ – Din analiză rezultă că declarația nu include informații corecte, cât mai degrabă ambigue și manipulatoare. În mod cert, nu se poate discuta despre lipsa unei legături dintre o zi inventată care să celebreze județul pe parcursul a cel puțin două săptămâni din campania electorală și campania aferentă alegerilor europarlamentare a PSD Teleorman, puternic susținută de evenimentele organizate din bani publici de către instituția condusă de Dănuț Cristescu, el însuși fiind extrem de implicat în campania electorală online a partidului. Prezența mai multor reprezentanți ai PSD în cadrul evenimentelor publice, care au vorbit despre “realizările PSD” arată în mod clar că lipsa unei conexiuni între campania electorală și Ziua Județului Teleorman, inventată recent iese din calcul.