Negocieri cu băncile sau acțiuni în instanță – iată soluția pe care o au românii care au luat credite în franci elvețieni în urmă cu mai mulți ani și acum nu le mai pot plăti. Este recomandarea deputatului PNL Daniel Zamfir, după ce Curtea Constituțională a stabilit că Legea conversiei creditelor din franci în lei la cursul istoric încalcă Legea Fundamentală a țării. Deputatul Daniel Zamfir este autorul proiectului de lege privind conversia.
Sesizarea la Curtea Constituțională a fost făcută de Guvern, care a reclamat că legea operează retroactiv.
Legea ar urma să revină în Parlament și să fie modificată. Jurnaliștii l-au întrebat pe Daniel Zamfir ce șanse mai are acest proiect:
Legea conversiei creditelor în franci elveţieni la cursul istoric este neconstituţională – a decis marți, 7 februarie, Curtea Constituţională.
Conversia la cursul de la data încheierii contractului nu respectă conventiile europene, a spus președintele Curții. Valer Dorneanu a adăugat și că s-a încălcat principiul bicameralismului.
Valer Dorneanu, a anunţat că judecătorii CCR au admis excepţia de neconstituţionalitate ridicată de Guvern în toamnă:
Potrivit “Principiului bicameralismului”, forma finală a unei legi, asa cum a fost adoptată de Camera decizională, nu trebuie sa se îndepărteze în mod substanţial de forma adoptată de Camera de reflecţie.
În sesizarea depusă la CCR, Guvernul a reclamat că legea operează retroactiv, considerând că aplicarea ei şi la creditele în derulare contravine principiului ne-retro-activităţii.