Aplicarea legii privind darea în plată NU este blocată, orice persoană care se îndeplinește condițiile se poate adresa băncii pentru a ceda bunul ipotecat.
Precizările vin de la inițiatorul legii, deputatul Daniel Zamfir, după ce în spațiul public au apărut informații cum că legea nu s-ar aplica.
Singura nelămurire o au notarii, a precizat parlamentarul.
Aceștia așteaptă de la Guvern un răspuns legat de impozitul care trebuie plătit în cazul dării în plată: cu alte cuvinte, dacă taxele sunt sau nu suportate de persoana care cedează bunul ipotecat.
”Notarii nu sunt lămuriți în legătură cu taxa aceea de transfer de proprietate. Acolo, darea în plată este, în Codul Civil, văzută ca o vânzare. Numai că aia e o vânzare voluntară. Darea în plată nu e o vânzare voluntară, e o eliberare de datorii”, a spus deputatul.
Daniel Zamfir susține că Ministerul de Finanțe trebuie să lămurească această situație.
”Aici a rămas discuția: Ministerul de Finanțe se va exprima și va decide foarte clar. Știți ce se întâmplă, Guvernul României, am văzut, a avut o poziție împotriva legii dării în plată. Eu sper ca, de data asta, să lămurească rapid: vor să lase taxa asta în spinarea oamenilor sau nu?”, a adăugat Daniel Zamfir.
Deputatul Daniel Zamfir a spus, la Europa FM, că persoanele care vor să beneficieze de legea privind darea în plată pot notifica banca începând de astăzi.
Dacă notificarea e trimisă, nu mai e nevoie să plătească rate – a insistat parlamentarul.
”Începând de astăzi, el va face o notificare, va notifica banca că dorește să facă darea în plată. Ceea ce este foarte important e că, din acest moment, orice datorie a lui către bancă – adică rată, dobândă, tot ce avea de plătit – se sistează. Banca are 30 de zile la dispoziție să-l cheme pe om la discuții, la negocieri”, a subliniat Daniel Zamfir.