Fostul ministru al Educației, Daniel Funeriu, susține ideea unui an școlar mai lung și spune că elevii au mult de pierdut din cauza vacanței mari din vară.
Invitat în prima ediție a emisiunii Deșteptarea României, el a explicat că nu elevii buni au de pierdut din cauza vacanței lungi, ci elevii care provin din medii defavorizate.
“Pentru elevii foarte buni, vacanță lungă sau scurtă nu contează. Pentru copiii care vin din medii defavorizate, vacanța poate însemna munca la câmp sau, în orice caz, nu înseamnă activități educative. Vacanța lungă nu e o idee bună pentru majoritatea elevilor.”
Daniel Funeriu a fost invitatul lui Cătălin Striblea în prima ediție a emisiunii Deșteptarea României, o campanie lansată de Europa FM pentru a crea un spațiu de dezbatere privind domeniile esențiale a căror transformare poate contribui la un viitor mai bun pentru România. Primul domeniu abordat este Educația.
Fostul ministru spune că, un an școlar mai lung, ar aduce României și rezultate mai bune la testările PISA, unde în 2018 elevii de liceu români au obținut cele mai slabe rezultate: 42% dintre ei sunt socotiți analfabeți funcțional.
“Studiile arată că un an de școlarizare înseamnă 30 de puncte în plus la Testele PISA. Dacă am lungi anul școlar ca în Germania, prin efectul șederii la școală o perioadă mai lungă am ajunge cu testele PISA la nivelul Italiei și Austriei.”
În 2018, România a obținut 428 de puncte la Testele PISA, în vreme ce Italia a obținut 476 puncte, iar Austria – 484. Media țărilor OECD a fost de 487 puncte.
Dezbaterea despre Educație continuă la Europa FM. Vinerea viitoare, realizatorul emisiunii, Cătălin Striblea, o are invitată pe profesoara Cristina Tunegaru care va intra în dialog cu ascultătorii Europa FM.
FOTO: INQUAM Photos/Virgil Simonescu