Fostul ministru al Educației – Daniel Funeriu – a discutat la „România în Direct” alături de Cătălin Striblea despre meditații. „Meditațiile trebuie încurajate. Este foarte limpede acest lucru”, a spus Daniel Funeriu dând exemple din țări precum Franța, Anglia, Statele Unite sau Japonia. Mai mult, fostul ministru al Educației subliniază că așa cum statul dă vouchere pentru diverse situații, așa ar trebui să facă și cu cel mai important sector – Educația: „Statul să dea individual copiilor mai săraci vouchere pe care ei să le poată cheltui doar luând meditații”.
Cătălin Striblea: Spuneați că rea este promiscuitatea în materia meditațiilor. Adică faptul că nu sunt la lumină, nu sunt cunoscute.
Daniel Funeriu: „Deci, revin la ideea pe care am enunțat-o. Nu este nimic rău cu meditațiile. Profesorul câștigă un ban în plus muncit, iar elevii dobândesc mai multă cunoaștere, nu văd ce este rău pentru societate. Repet, ceea ce este rău este promiscuitatea care este uneori asociată cu meditațiile: profesorul nu-și dă silința la clasă să predea chiar atât de bine pentru a avea clientelă ulterior”.
Daniel Funeriu: „Meditațiile trebuie încurajate. Este foarte limpede acest lucru”
„Copiii care au meditații cu profesorii de la clasă pur și simplu au note mai mari după aceea. Profesorii de la medicină care au o adevărată industrie de meditații ca să sugereze viitorilor studenți examinați ce examene vor fi și așa mai departe.
Deci, meditațiile trebuie încurajate. Este foarte limpede acest lucru. Am trăit în multe țări, am lucrat în multe țări, Franța, Anglia, Statele Unite, Japonia. Au industria meditațiilor mult mai mult dezvoltată decât în România?”, a mai spus Daniel Funeriu.
Daniel Funeriu explică cum ar trebui să procedeze statul în cazul meditațiilor
Cătălin Striblea: Ce înseamnă industrie?
Daniel Funeriu: „Domnul Dâncu a făcut un studiu în România: Piața meditațiilor este de 3 miliarde de lei. Există un studiu pe tema asta”.
Cătălin Striblea: Aici aici veniturile de la ANAF. Știți unde suntem? În București se adună 30 de milioane de lei în 2022 și în total, ochiometric vă spun, dacă se strâng 50 de milioane de lei din această industrie de 3 miliarde este mare lucru.
Daniel Funeriu: „Da, aveți dreptate. Aici este o mare problemă a statului: pentru că statul în loc să încurajeze transferul de cunoaștere, îl pedepsește. Un profesor ca să dea legal meditații trebuie să-și facă PFA, acte peste acte și așa mai departe. Ceea ce este o greșeală. Statul ar trebui să încurajeze meditațiile și o să vă spun cum: în două moduri.
Administrativ, statul ar trebui să spună simplu: declari la final de an cât ai câștigat din meditații, îți luăm 10% și la revedere.
În pandemie, s-a pierdut enorm din punct de vedere al educației. Statul ar trebubui să finanțeze meditațiile dând vouchere de meditații copiilor celor mai săraci. Statul acesta dă vouchere pentru orice: pentru mașini de spălat, pentru rable, pentru vacanțe, dar statul nu se gândește să investească în ce are mai de preț”.
Daniel Funeriu: „Statul să dea individual copiilor mai săraci vouchere pe care ei să le poată cheltui doar luând meditații”
Cătălin Striblea: Au făcut niște ore remediale…
Daniel Funeriu: „Da, care nu funcționează, pentru că sunt date la grămadă. Funcționează foarte prost. Statul să dea individual copiilor mai săraci vouchere pe care ei să le poată cheltui doar luând meditații. Asta este soluția.
Acum, revenind la măsura luată și anume aceea de a împiedica profesorii să dea meditații copiilor de la clasă. Este în principiu o măsură bună doar dacă ea este dublată de eliberarea de sarcină administrativă a profesorului care dau meditații.
Este o măsură bună pentru că teoretic elimină promiscuitatea asociată cu meditațiile, dar este greșit pentru că ea este prezentată ca o pedeapsă. Profesorii sunt oameni demni. Nu poți să te duci să le ceri profesorilor de zici că sunt infractori. Și atunci statul ar trebui să facă un lucru luminos, nu unul întunecat”.
Urmărește aici întreaga emisiune „România în Direct”
Sursa foto: Shutterstock