Confidenţialitate

Daniel Funeriu, despre noile legi ale educației: „Efectele se vor simți abia peste vreo 10 ani. Trebuie trecut la un sistem ca în Germania” | AUDIO

Modificările la legea învățământului intră, de astăzi, în dezbatere publică. La Bacalaureat ar urma să existe o singură probă scrisă. La finalul claselor a II-a, a IV-a și a VI-a, elevii vor susține obligatoriu evaluări la „Limbă și comunicare” și „Matematică”. În schimb, nu se vor mai acorda note la anumite discipline.

Despre modificarea legii a vorbit în emisiunea Deșteptarea de la Europa FM, fostul ministru al Educației, Daniel Funeriu.

„Există această idee că, dacă dăm o lege, dacă creem noi structuri, dacă schimbăm arhitectura de sistem schimbăm peste noapte problemele. Dragi părinți, credeți-mă, dacă Einstein în educație dă o lege perfectă mâine dimineață, efectele la clasă se vor simți abia peste vreo 10 ani. Unica soluție pentru părinții de azi, dacă nu sunt mulțumiți de ce se întâmplă la clase e să dea meditații copiilor. Asta e realitatea pe care, dacă cineva n-o spune, continuăm să ne mințim frumos.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ce ar trebui să se schimbe însă? Daniel Funeriu:

„Ar trebui să lungim cu cel puțin 5 săptămâni anul școlar. Avem cel mai scurt an școlar din Europa și nimeni nu va ști niciodată mai mult stând mai puțin la școală. Trebuie să trecem urgent la un sistem inspirat din sistemul german nu inspirat din sistemul francez. De ce? Pentru că în sistemul german, care din punctul meu de vedere este cel corect, încă din clasa a V-a avem rute educaționale diferite pentru copii care au vocația să meargă către bacalaureat și universități și copiii care au vocația unei pregătiri profesionale de calitate.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Marți, la prezentarea propunerilor de modificare a legii educației, actualul ministru Sorin Cîmpeanu susținea că prin noile schimbări evaluarea elevilor ar urma să fie centrată pe competențe, alături de abilitățile de citit și de calcul matematic.

Foto: Inquam Photos / Virgil Simonescu

Citește și: Schimbări în învățământ: Liceele vor putea organiza admitere pentru 90% din locuri. Restul, ocupate după Evaluarea Națională | AUDIO