Daniel David, rectorul Universității din Cluj și autorul cărții „Psihologia poporului român”, a fost invitatul lui Cătălin Striblea în emisiunea „Deșteptarea României”, la Europa FM. În ultimii doi ani, România s-a împărțit în două: vaccinați și nevaccinați, însă împărțirea este mai veche și studiată. România este împărțită în două populații care exagerează negativul și pozitivul. Așa arată studiile. Însă cum suntem noi, românii, cu adevărat? Care este principala noastră trăsătură de caracter?
„Avem tendința să polarizăm o serie de teme, o serie de atribute psiho-culturale, și polarizarea duce la ceea ce ați spus, la grupuri care se opun unele altora și la o serie de tensiuni și probleme.
Un alt aspect în psihologia românilor a fost cel legat de faptul că apare o discrepanță între cum suntem și cum ne credem. Aceste discrepanțe pot să apară la foarte multe grupuri în foarte multe popoare, dar această discrepanță este foarte mare în cazul nostru.
Și a treia concluzie importantă se referea la această neîncredere extraordinar de mare care există între oameni. Deci avem o neîncredere atât față de cei pe care îi cunoaștem, cât și față de străini, iar această neîncredere conduce către probleme; pentru că o neîncredere crescută înseamnă o cooperare proastă, o cooperare proastă face să nu putem construi împreună instituții puternice. Și dacă nu ai instituții puternice, nu vei folosi potențialul bun pe care îl ai, de inteligență și creativitate. (…) Potențialul este acolo, problema este că nu-l folosim”, a spus Daniel David la Europa FM.
Românilor nu le place schimbarea
Evitarea incertitudinii este un atribut cheie prin care poate fi evaluată o anumită țară sau o anumită cultură.
„Este un construct introdus de psihologul olandez – și arată cum se raportează o țară, o cultură, la impredictibilitățile viitorului. Sunt țări sau culturi care privesc spre ele ca spre niște oportunități și încearcă să câștige din aceste oportunități. Alte țări văd aceste impredictibilități ca pericole și generează frică, ancorate în prezent, poate în trecut și refuză viitorul și schimbările aduse de viitor.
Pe acest indicator, România are un scor foarte mare – pe o scală de la 0 la 100 este la 90 – unul dintre cele mai mari din Uniunea Europeană”, a explicat Daniel David la Europa FM.
„Un profil psihocultural în sine nu este bun sau rău. El devine bun sau rău în funcție de contextul geo-politic al țării, de proiectul de țară pe care îl ai. În condițiile în care România a aderat la spațiul Vestic – NATO, Uniunea Europeană – evident că aceste atribute vechi ale noastre – evitarea incertitudinii, stilul colectivist, concentrarea puterii, controlarea comportamentului social mai degrabă prin pedepse, nu prin recompense – încep să nu mai fie funcționale. Pentru că spațiul Vestic este construit pe două valori fundamentale nu doar diferite, ci opuse celor pe care le avem încă în noi: mă refer la individul autonom – noi suntem mai degrabă colectiviști – și mă refer la distribuirea puterii – noi avem tendința să concentrăm puterea”, a mai spus Daniel David la Europa FM.
Citește și: Antrenorul Părinţilor: Nefericirea părinților devine blocajul fericirii copiilor | VIDEO