Spitalele se plâng că nu pot angaja medici și asistente, medicii de familie amenință că închid cabinetele sau pun taxă pe consultații, pentru că li s-a micșorat bugetul cu o treime. Iar guvernul vine doar cu măsuri temporare. Ce e de făcut pentru deblocarea situației? Invitatul lui Tudor Mușat, prof. dr. Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România, a explicat la Europa FM – în emisiunea „Piața Victoriei” – care ar putea fi soluția.
Daniel Coriu: „Ar trebui să începem cu o reformare adevărată. Reforma în sistemul medical nu a început”
Tudor Mușat: Anul a început cu o adevărată criză însistemul de Sănătate sau cu răbufnirea unor probleme adunate de ceva timp care au dus la această criză de început de an. O criză nerezolvată sau rezolvată pe ici pe colo în momentul acesta. Lipsa de posturi de medici și asistente în spitale – ne amintim că vorbeam de la începutul anului încoace despre lipsă de personal, gărzi, oameni chiar cu copiii trimiși acasă din lipsă de medici.
Pe urmă problemele legate de salarizare, problemele medicilor de familie cărora li s-a tăiat bugetul cu mai mult de o treime pentru anul acesta și care amenință că ne pun la plată sau că-și închid cabinetele. Am văzut rezolvările, vin în direcția aceasta: să mai stăm câteva luni cu medicii de familie, să le mai dăm poate ceva medicilor și asistentelor. De unde trebuie începută rezolvarea acestei probleme?
Daniel Coriu: „De fapt, noi suntem într-o criză permanentă. Acum sunt agravări. Ar trebui să începem cu o reformare adevărată. Reforma în sistemul medical nu a început. Știm ce avem de făcut, noi toți știm ce avem de făcut, Ministerul Sănătății știe ce are de făcut, dar din păcate nu a făcut nimic în această direcție sau aproape nimic. Există planuri – planuri magistrale. Avem experți capabili să ne ajute, dar – din nefericire – încă nu a început această reformă adevărată”.
Daniel Coriu, despre blocarea posturilor din Sănătate: Avem două Românii: România centrelor universitare, unde avem un număr suficient de medici și România cea mare, din 26 de județe, unde avem o lipsă cronică de medici, asistente, infirmiere
Daniel Coriu: „Și acum să le luăm pe rând, legat de deblocarea și blocarea. În primul rând, blocarea posturilor a fost o măsură total neinspirată. O blocare neselectivă. Când tu știi de ani de zile că de fapt ai două Românii: o Românie a centrelor universitare – unde avem un număr suficient de medici.
Și o Românie, a doua Românie – cea mai mare – 26 de județe unde ai o lipsă cronică de medici, de asistente, de infirmiere. Tu ai blocat peste tot. Și celor din Tulcea, care poate aveau șansa să angajeze pe cineva în perioada aceasta… nu se mai putea întâmpla. Deci, a fost total neinspirată această blocare neselectivă”.
Daniel Coriu, despre deblocarea posturilor din Sănătate: Deblocarea a pansat situația – un pansament mai mult sau mai puțin inspirat. Trebuie să identificăm nevoia
Daniel Coriu: „Apoi, deblocarea. Deblocarea a pansat. A fost un pansament mai mult sau mai puțin inspirat. Din nou, o deblocare neselectivă. Nu a identificat acolo unde este o nevoie reală, ci a deblocat la toată lumea”.
Tudor Mușat: Eu am ințeles că și spitale mari din Capitală, cum ar fi un foarte cunoscut spital de copii – de exemplu – avea această problemă. Nu neapărat zone mai îndepărtate din țară.
Daniel Coriu: „Ar trebui să identificăm nevoile. Acolo aveai nevoie de asistente, de fapt. Criza de asistente este o criză majoră în toată țara, indiferent de zonă. Deci da, acolo aveai nevoie de asistente. Nu neapărat de medici. Această rezolvare neselectivă din nou creează un sentiment așa de superficialitate”.
Daniel Coriu: Debirocratizarea – scurtarea perioadei de angajare – „singurul lucru pozitiv pe care eu l-aș aprecia”
Daniel Coriu: „Singurul lucru pe care eu pot să-l apreciez la Ministerul Sănătății acum este faptul că ne-a demonstrat că se poate scurta acea perioadă de trei luni de la angajare la câteva zile. Deci ne-a arătat că se poate. De 30 de ani ținem aceste trei luni că nu se poate altfel. Acum, Ministerul Sănătății ne-a arătat că se poate. Putem să debirocratizăm măcar o parte. Poate acesta este singurul lucru pozitiv pe care eu l-aș aprecia. În rest, nu pot să comentez”.
Daniel Coriu: „Dacă ai deblocat numai câteva posturi și după care iar le blochezi, lucrurile nu sunt rezolvabile”
Tudor Mușat: Aș vrea să vă întreb, totuși, apropo de ce spuneau sindicatele din Sănătate că și deblocarea aceatsa… nici ea nu va rezolva mare lucru. Este aici un pic de malițiozitate din partea lor? Un pic de presiune, marjă de negociere? Adică, de ce – dacă se scot posturile la concurs destul de repede – tot nu sunt mulțumite cadrele medicale?
Daniel Coriu: „Nu sunt mulțumiți pentru că numărul de posturi deblocate este un număr limitat, care nu va acoperi necesitățile. Deci tu când ai o lipsă atât de mare de resurse umane – indiferent că vorbim de medici, asistente sau infirmiere – blocarea sau deblocarea nu rezolvă criza.
Decât o acutizează. A rezolva o problemă pe care o ai de 30 de ani, nu este o problemă de ieri, de azi, nu așa se acționează, ci lași lucrurile să se rezolve natural. Când vine omul, angajează. Dar să aibă o ofertă, un post. Dacă ai deblocat numai câteva posturi și după care iar le blochezi, lucrurile nu sunt rezolvabile”.
Urmărește aici întreaga emisiune „Piața Victoriei”
Sursa foto: Shutterstock