De doi ani, medicii așteaptă o nouă lege a malpraxisului, timp în care au avut loc nenumărate discuții în grupuri de lucru în țară și la nivelul ministerului Sănătății. Președintele Colegiului Medicilor, Daniel Coriu, a spus la Europa FM, în cadrul emisiunii „Piața Victoriei” că are promisiunea ministrului Sănătății că va prelua dezbaterile pentru redactarea noii legi care să corecteze problemele actuale. Mai exact, e vorba de faptul că, din banii dați de medici pe asigurarile de malpraxis nu au ajuns decât foarte puțini la pacienți, ca despăgubiri în cazul unei culpe medicale. Practic, spune președintele Colegiului Medicilor, medicii doar au contribuit la îmbogățirea firmelor de asigurări.
„Deci, noi, practic, am contribuit la bunăstarea unor companii de asigurări”
„Există atâtea clauze de excludere, încât polița este inefectivă. Să poți să activezi ca medic, să am avizul de liberă practică, eu trebuie să am poliță de malpraxis. Deci, este mai obligatorie decât RCA-ul. Sigur, mă voi uita la cea mai ieftină, că nu-mi pasă – la 50 de euro – cum a fost anul trecut la Euroins, unde foarte mulți medici au avut… știm câți bani au intrat la bugetul asiguratorilor și știm foarte bine și câți bani au dat ca despăgubiri. Foarte puțini. Deci, noi, practic, am contribuit la bunăstarea unor companii de asigurări. Statul român a fost spectator în toată această poveste. Nu a intervenit cu absolut nimic, deși știa. Deci, toți știu”, a spus, la Europa FM, în emisiunea Piața Victoriei, presedintele Colegiului Medicilor, Daniel Coriu.
Tot prin noua lege a malpraxisului – îndelung așteptată de medici – ar trebui făcută departajarea între culpa medicală și cea penală, spune Daniel Coriu, pentru ca medicii să nu mai ajungă să fie cercetati de procurori pentru orice greșeală.
„Suntem oameni, putem greși din neatenție, din diferite motive, dar haideți să ne asumăm aceste greșeli”
„Ei bine, noi dorim ca polița să fie efectivă, să eliminăm cauzele de excludere și să ajute la despăgubirea pacientului. Domnule, am greșit. Toți greșim. Suntem oameni, putem greși din neatenție, din diferite motive, dar haideți să ne asumăm aceste greșeli, iar firma de asigurare să plătească. Și, bineînțeles, ne dorim – foarte important – să facem o delimitare între culpa penală și culpa medicală. Pentru că amestecul acesta care se întâmplă în ultimii ani nu este în regulă. Numai în România, cred că și în China și în Rusia s-ar putea să fie la fel, în care orice eroare medicală ajunge la poliție și la procuratură. Acest lucru trebuie, cumva, lămurit din punct de vedere legal”, a precizat Daniel Coriu pentru Europa FM.
Urmărește aici întreaga emisiune „Piața Victoriei”
Sursa foto: Shutterstock