Invitatul lui Tudor Mușat, prof. dr. Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România, a explicat la Europa FM, în emisiunea „Piața Victoriei” situația medicilor de familie și a bugetului pentru aceștia. „Într-o țară civilizată, actul medical, activitatea medicală se mută spre medicina primară și spre ambulatoriu de specialitate. Acolo se întâmplă actul medical. În România, din bugetul de Sănătate aproape 50% este concentrat spre spital. Asta spune tot. Este o mare problemă. Iar în medicina primară 6%”, a explicat Daniel Coriu la Europa FM.
Daniel Coriu: „Colegiul Medicilor din România a negociat cu Casa Națională un contract cadru foarte rezonabil. Un contract care era în acord cu angajamentele României, cu Comisia Europeană și cu Banca Mondială exact în acest sens: să întărim medicina primară și medicina de ambulatoriu. A durat două sau trei luni”
Tudor Mușat: Care ar fi formula prin care să funcționeze sistemul, pentru că ziceați că se deblochează posturi, dar nu sunt suficiente, nu se întrunesc toate condițiile. Cum ar trebui să arate în momentul de față lucrurile? Ce ar trebui să se întâmple? Să facă cineva o analiză a spitalelor de cât este nevoie…
Daniel Coriu: „Analiza aceasta există. În primul rând, activitatea medicală în România se face predominant în spital. Ceea ce este atipic. Suntem a doua țară în ceea ce înseamnă numărul de externări. Actul medical se întâmplă în spital. Este o reminescență din vremea anilor comuniști, înainte de 90. Pacientul trebuia să vină la spital – că are sau nu are o boală, el trebuia să fie internat în spital.
Într-o țară civilizată, actul medical, activitatea medicală se mută spre medicina primară și spre ambulatoriu de specialitate. Acolo se întâmplă actul medical. În România, din bugetul de Sănătate aproape 50% este concentrat spre spital. Asta spune tot. Este o mare problemă. Iar în medicina primară 6%.
Și acum, revenind la problema medicilor de familie: tu te concentrezi pe cei 6%? De acolo vrei să faci economie? Tu în loc să întărești sectorul de spitalizare de zi, sectorul de medicină primară și sectorul de ambulatoriu, tu acolo lovești? Este exact ceea ce nu trebuia să faci.
Și ceea ce vreau să vă spun este că anul trecut în 2023, Colegiul Medicilor din România a negociat cu Casa Națională un contract cadru foarte rezonabil. Un contract care era în acord cu angajamentele României, cu Comisia Europeană și cu Banca Mondială exact în acest sens: să întârim medicina primară și medicina de ambulatoriu. Să mutăm activitatea medicală din spital spre acest sector, unde foarte multe cazuri sunt rezolvate.
Acest angajament a durat două sau trei luni, din august până în decembrie. În decembrie cineva s-a trezit – nu a fost o mișcare politică – a fost, din punctul meu de vedere, o persoană neinspirată, de rea-credință care a făcut o proiecție bugetară greșită”.
Daniel Coriu: „Toată vina aparține ordonatorului de credit, Casa Națională, respectiv Ministerul Sănătății”
Tudor Mușat: Nu a fost consultat Ministerul Sănătății? Sau dacă a fost consultat, nu a avut mare lucru de spus.
Daniel Coriu: „Aceste lucruri sunt lucruri care se spun când ies ei la televizor. Cum să nu fie consultat? Deci, ordonatorul de credit este Casa Națională de Asigurări. Ei au făcut proiecția bugetară, împreună cu Ministerul Sănătății. Faptul că ei vin și spun că nu știau nimic – asta denotă altceva și nu vreau să comentez. Cum adică? Ministerul de Finanțe e făcut responsabil de lucrul care… Ei aprobă ceea ce a dat CNAS…”.
Tudor Mușat: Exact asta s-a întâmplat, aveți dreptate. Ministerul de Finanțe a fost învinuit că a făcut de unul singur toată povestea asta…
Daniel Coriu: „Exact. Toată vina aparține ordonatorului de credit, Casa Națională, respectiv Ministerul Sănătății. Au lovit exact medicina primară și medicina de ambulator”.
Daniel Coriu, despre plata per capita, plata în sistem de liste: „Nu este nicio plată abuzivă. Hai să desființăm serviciile de pompieri că stau degeaba. Este același lucru. Eu trebuie să-i plătesc să fie acolo”
Tudor Mușat: Să demitizăm puțin explicațiile pe care le-au oferit politicienii, cu premierul în frunte. Ei spuneau așa: „Bani sunt în sistemul de Sănătate, sunt foarte mulți, avem un buget record la CNAS”. Pe de altă parte, spuneau ei, „Nu este normal ca unii medici să ia acești bani per capita” – deci pe numărul de pacienți înscriși, dar „fără să facă mare lucru pentru ei”. Și aici am eu o nelămurire: dacă legea permite acest număr maxim, parcă 2000 și un pic de pacienți per medic, cum spui că nu este OK să ia banii? În felul acesta îi pedepsești pe cei care se ocupă mai bine sau nu de cei 2200 de pacienți, dar pedepsești și un medic cu 500 de pacienți din mediul rural care rămâne și el fără bani.
Daniel Coriu: „Și medicina primară, și medicina de ambulator – acești medici au fost aruncați într-o privatizare forțată. Ei funcționează ca entități juridice autonome și financiar autonome pe baza banilor primiți de la Casa Națională, pe baza acestui contract cadru. Deci cabinetul individual primește niște bani. Primește, să spunem, 40.000 de RON. Să spunem. Ei primesc prin două mecanisme: o dată pe listă și aici este 35% pe capitație – pe listă. Restul, 65%, vin pe servicii. Ce înseamnă această capitație? Tu m-ai aruncat pe mine într-o privatizare forțată. M-ai obligat ca din banii pe care îi primesc de la Casă să plătesc toate utilitățile, să plătesc și salariile – pentru că sunt obligat să am cel puțin o asistentă medicală. Sunt obligat să plătesc și serviciile către terți și taxele către statul român care nu mă iartă nicio clipă.
Eu de unde să am siguranța că primesc bani? Atunci, creatorul acestui sistem de capitație a zis <<Hai să-ți dau niște bani de care să fii sigur că îi ai>>. Și aici este sistemul de listă, care mie mi se pare foarte corect. Medicul nu știe câte servicii va avea, dar el trebuie să aibă o predictibilitate financiară. El trebuie să știe că se bazează lunar – are servicii, nu are servicii, are suma aceasta care acoperă aceste nevoi. Asta înseamnă plata pe listă, care nu este nicio plată abuzivă. Vă dau exemplu pompierii: pompierul poate activează o dată pe lună sau o dată pe an. Hai să desființăm serviciile de pompieri că stau degeaba. Este același lucru. Eu trebuie să-i plătesc să fie acolo. Este exact același lucru. Nu pot să am pretenția să am o medicină primară puternică fără să-i asigur o finanțare minimă”.
Daniel Coriu: „În toate județele nu se depășește media pe factură de 40.000 de RON pe lună. 40.000 de RON pe lună pe cabinet – înseamnă 60% banii care merg pentru aceste utilități, taxe”
Daniel Coriu: „Ceea ce spune domnul prim-ministru și ce spun alți colegi din Guvern… Sigur, nu putem să excludem că nu există excese, că există derapaje, dar hai să luăm media. În toate județele nu se depășește media pe factură de 40.000 de RON pe lună. 40.000 de RON pe lună pe cabinet – înseamnă 60% banii care merg pentru aceste utilități, taxe. Abia 40% ajung la doctor. Acest mit că ajung nu știu câte mii de euro… este imposibil să ajungi la o capitație de 10-15.000 de euro”.
Urmărește aici întreaga emisiune „Piața Victoriei”
Sursa foto: Shutterstock