Fenomen grav, accentuat de pandemie și de plecările din sistem: Peste o treime din medici ar suferi de epuizare cronică – așa-numitul burnout – spune președintele Colegiului Medicilor, Daniel Coriu, la Europa FM, în emisiunea „Piața Victoriei”. Din cauza oboselii accentuate, cadrele medicale sunt mai predispuse la greșeli și riscă să nu le mai acorde pacienților atenția de care aceștia au nevoie.
Ce înseamnă ca un medic să fie în burnout
„Un medic în burnout înseamnă lipsa empatiei și înseamnă un medic care este oricând la risc de a greși. Gândiți-vă, un medic care este într-un serviciu de gardă, care a stat 24 de ore în servicul de gardă și a doua zi este obligat să stea acolo, acel medic poate să greșească. Să nu acorde atenție unui lucru, să dea o doză greșită și, da, e un risc foarte, foarte mare”, a declarat președintele Colegiului Medicilor, Daniel Coriu.
În prezent, nu există nici o procedură la nivel de unitate medicală care să îi protejeze pe medicii aflați în burnout. Președintele Colegiului Medicilor, Daniel Coriu, atrage atenția și că, pentru același salariu, unii medici sunt supraîncărcați, în timp ce altii își fac treaba la nivel minimal.
„Muncești, nu muncești, iei același salariu”
„Fiecare spital ar trebui să aibă un serviciu de resurse umane, care să se ocupe de personalul său, nu numai de medici, că și asistentele sunt în burnout și când sesizează acest risc, să intervină. Din nefericire, la noi nu există. Cel puțin, în spital nu există plata pe performanță. Muncești, nu muncești, iei același salariu. Vom avea medici care fac din vocație meseria. Muncesc și vor fi supraîncărcați cu pacienți și alți medici, care sunt mai puțin încărcați ca volum de muncă. Iau și ei același salariu. Și-atunci, tot medicul care muncește va fi cel expus la burnout”, a declarat Daniel Coriu.
Urmărește aici întreaga emisiune „Piața Victoriei”
Sursa foto: Shutterstock