Confidenţialitate

Dăncilă, premier în exercițiu: Nu ne temem de audit!

Premierul în exercițiu declară că nu se teme de auditul anunţat de actuala Opoziţie politică în ministere după preluarea puterii.

“Un om care a avut plângere penală de înaltă trădare pentru un parteneriat strategic… Deci oamenii aceştia, domnul Ludovic Orban are această instituţie a plângerii penale deja înfiinţată. Nu ne este teamă de un audit. Dar ştiţi ce este revoltător? Primul lucru pe care l-au spus, au spus: dom’le, facem un audit. Foare bine, faceţi un audit! Dar primul lucru pe care trebuia să-l spună era acesta: uitaţi, în următoarea perioadă, noi vrem să facem pentru cetăţeni 1, 2, 3, 4… 5. Deci, ei vin cu dorinţa de răzbunare, nu cu măsuri pe care să le ia pentru oameni […] în momentul în care vii, în a doua clipă după ce eşti nominalizat, cu o ameninţare la adresa vechii guvernări … întotdeauna dăm vina pe ceea ce au făcut ceilalţi înainte, fără nicio viziune”, a susținut Viorica Dăncilă, miercuri seară, într-o dezbatere la TVR.

Șefa PSD a mai anunțat că aleșii partidului vor fi prezenți în comisiile parlamentare la audierile miniştrilor propuși de liberalul Ludovic Orban.

Executivul condus de Viorica Dăncilă a fost destituit, joia trecută, prin moțiune de cenzură.

Potrivit Legii 90/2001 privind funcționarea Guvernului și a ministerelor, principala consecință este aceea că Executivul nu mai poate emite ordonanțe de urgență sau propuneri legislative către Parlament.

Președintele Klaus Iohannis l-a însărcinat, marți, pe liderul PNL să formeze un nou guvern.

După nominalizare, premierul desemnat are 10 zile la dispoziţie pentru a forma e echipă guvernamentală. Noul Guvern trebuie să obţină votul Parlamentului pentru a putea funcţiona. Pentru ca noul guvern să fie învestit sunt necesare 233 de voturi favorabile în Parlament.

“Principalele priorități ale guvernului sunt: refacerea echilibrelor macroeconomice și corectarea măsurilor economice care au lovit mediul de afaceri, restructurarea aparatului guvernamental, readucerea competenței, digitalizarea administrației, acordarea unei atenții serioase a tuturor obiectivelor de investiții în infrastructura de transport, educație, sănătate și alte domenii publice, consolidarea parcursului european al României. De asemenea, respectarea tuturor rigorilor privind statul de drept, asigurarea unei independențe reale a justiției, readucerea instituțiilor în slujba cetățenilor”, a declarat  Ludovic Orban, care a adăugat că are încredere în toți partenerii care au fost alături de PNL în atingerea obiectivului major de a pune punct guvernării PSD și că este convins că „vom găsi discernământ pentru servirea cetățeanului în discuțiile ulterioare” .