Confidenţialitate

Dăncilă, despre proiectul autonomiei Ținutului Secuiesc: Un afront la adresa suveranității

Fost premier social-democrat, Viorica Dăncilă critică adoptarea tacită a proiectului de lege care prevede autonomia Ținutului Secuiesc.

„Este un afront la adresa suveranității statului român”, scrie aceasta pe Facebook.

În opinia sa, deputații au dovedit nu doar „lipsa de profesionalism, cu și o inconștiență politică”.

„Adoptarea tacită a proiectului de lege care acordă autonomie așa-zisului Ținut Secuiesc este o chestiune extrem de gravă, din toate punctele de vedere. Este un afront la adresa suveranității statului român. Nicio epidemie, nicio izolare nu poate justifica o astfel de scăpare de procedură. Adoptarea chiar și tacită a unei propuneri legislative de o asemenea gravitate nu arată doar o totală lipsă de profesionalism, ci și inconștiență politică”, a comentat fostul premier pe rețeaua de socializare.

Viorica Dăncilă spune că „Senatul e acum dator să repare această oribilă greșeală”.

Inițiat la finalul anului trecut de doi deputați UDMR, proiectul a fost adoptat tacit deoarece nu a fost dezbătut în timp util de către Camera Deputaților.

Actul normativ prevede că Ținutul Secuiesc devine regiune autonomă cu personalitate juridică în cadrul României, iar limbile maghiară și română vor fi folosite în instituțiile publice de cetățenii domiciliați acolo.

De asemenea, inițiativa mai prevede înființarea unui parlament local, numit Consiliul de Autoadministrare, ales prin vot universal, egal, direct, secret și liber exprimat, precum și un guvern local – Comisia de Autoadministrare.

Nu în ultimul rând, Ținutul Secuiesc ar urma să aibă propriul președinte, ales prin vot pentru un mandat de patru ani.

Propunerea legislativă mai prevede că statutul de regiune autonomă a Ținutului Secuiesc poate fi desființat numai printr-un referendum organizat acolo.

Ținutul Secuiesc ar urma să fie împărțit în șapte subdiviziuni administrative, numite Scaune – teritorii tradiționale secuiești.

Toate avizele primite până acum de inițiativa legislativă sunt negative, dar pentru că nu a fost dezbătută în termenul constituțional de 45 de zile, aceasta a fost adoptată tacit de Camera Deputaților.

Proiectul a fost transmis Senatului, care este forul decizional și unde nu poate fi adoptat tacit, ci este obligatoriu un vot.