Şeful Cancelariei prim-ministrului susține că, în prezent, în România, situația se menține “riscantă” în ceea ce priveşte evoluţia epidemiei de coronavirus.
Data de 15 mai a fost anunțată de oficiali, în frunte cu șeful statului, ca moment de relaxare a restricțiilor impuse prin starea de urgență, instituită în contextul crizei sanitare.
În ultimele zile, autoritățile au îndemnat la prudență și la respectarea izolării sociale.
“Este clar că evoluţia epidemiologică din ultimele zile ne arată că nu trebuie să ne grăbim cu măsurile de relaxare. Scenariile pe care le-am avut în lucru, încă de la debutul crizei, ne arătau o creştere a numărului de cazuri în a doua jumătate a lunii aprilie, ceea ce se confirmă. Nu se confirmă, din fericire, la nivelul pesimist din punct de vedere al deceselor, dar situaţia rămâne în continuare riscantă. Sigur că răbdarea românilor, care s-a dovedit una foarte, să spunem, generoasă cu recomandările autorităţilor până acum, pentru că, în mare parte, românii s-au conformat recomandărilor făcute de noi, sigur că această răbdare are şi ea limitele ei. Am încercat, în ultima perioadă, să enunţăm diverse scenarii pentru a da o speranţă românilor că situaţia va putea fi depăşită în curând şi vom putea uşor, uşor, gradual, să revenim la un ritm de viaţă normal. Dar acest lucru depinde, nu neapărat de autorităţi, cât de evoluţia infecţiilor. Or, în ultimele zile, vedem că, în ciuda tuturor recomandărilor, poate şi pe fondul unei, să-i spunem, relaxări anticipate, grăbite, a populaţiei în urma discuţiilor legate de posibilele măsuri de relaxare au apărut noi cazuri şi noi focare, de aceea trebuie să fim în continuare şi să gestionăm situaţia astfel încât să limităm la maximum riscurile posibile, a spus Ionel Dancă, duminică, la Digi 24.
“Există toate scenariile pe masă. Există inclusiv posibilitatea prelungirii stării de urgenţă, există scenariul modificării acestei situaţii şi declarării stării de alertă, care să permită autorităţilor adoptarea unor măsuri restrictive în continuare, sigur, de o amploare mai mică, aşa cum există şi posibilitatea renunţării la situaţia de urgenţă şi de a derula o campanie de informare amplă în rândul populaţiei, astfel încât gradul de conformare la recomandările autorităţilor să fie în continuare unul foarte ridicat (…) Sunt câteva priorităţi inclusiv din punct de vedere al limitelor de suportabilitate a acestor măsuri pe care le-am adoptat în ultima perioadă şi în acelaşi timp în corespondenţă cu nivelul de risc al acestor relaxări din punct de vedere al răspândirii infecţiilor. Conform scenariilor, există anumite zone care prezintă un risc ridicat de răspândire a infecţiilor şi, în ciuda tuturor – să spunem – aşteptărilor populaţiei, ele vor trebui amânate, mă refer aici la zona de restaurante, zona de mall-uri care nu vor fi în prima linie a măsurilor de relaxare. În schimb, am adoptat deja un program mai relaxat pentru populaţia în vârstă, pentru deplasarea lor în vederea rezolvării diverselor probleme zilnice, ne gândim în continuare pentru părinţi şi pentru copii, pentru a da posibilitatea de a ieşi în parc la plimbare copiii, sigur menţionând locurile de joacă care permit contact multiplu între copii să fie închise. Sunt diverse zone care sunt avute în analiză, dar aceste măsuri vor fi decise numai după ce vom avea o, să spunem aşa, o estimare foarte riguroasă, în ultimele zile anterioare deciziilor, respectiv înainte de 15”, a adăugat oficialul guvernamental.
“Chiar şi în condiţiile în care se va decide o relaxare după 15 mai, această relaxare va fi una graduală. Există zone clasificate din punct de vedere epidemiologic al riscului de infectare, astfel încât doar anumite zone vor putea fi relaxate, în schimb altele vor continua să păstreze regimul restrictiv din starea de urgenţă. Ne referim la zone unde oamenii intră în contact, zone cu contact multiplu între oameni, pe care le vom relaxa în ultimă instanţă”, a completat Ionel Dancă, ulterior, într-o intervenție la România TV.
“Am fost în permanenţă, ca să spunem aşa, în contact direct cu aşteptările oamenilor şi, din fericire, măsurile adoptate de guvern au avut un sprijin de peste 80% în toate sondajele pe care le-am efectuat până acum. Nu vrem să facem ceva împotriva oamenilor. Tot ceea ce vrem să facem este să limităm riscul de răspândire a infecţiilor cu coronavirus şi, Slavă Domnului!, oamenii au înţeles. Chiar dacă a fost Paşte, chiar dacă a fost 1 Mai, chiar dacă a fost ziua unei persoane din familie sau alte ocazii în care obişnuiau să se întâlnească – vă spun cu sinceritate, astăzi este sfanta zi de duminică în care mulţi români erau obişnuiţi să meargă la biserică, eu fiind unul dintre aceia; nu este uşor să stai în faţa televizorului şi să urmăreşti slujba. Este un sentiment de frustrare. Dar toate aceste lucruri le facem pentru că este necesar pentru a ne proteja pe noi şi pe cei dragi ai noştri”, a mai spus reprezentantul executivului.