Dana Războiu a vorbit, la Deșteptarea României, despre abuzurile domestice pe care le suferă femeile, dar și bărbații. Tocmai de aceea este foarte important ca victimele să-și găsească curajul de a vorbi, în încercarea de a se rupe de relația toxică:
„De ajutat, nu poți să ajuți pe nimeni dacă nu vrea să fie ajutat, foarte multe dintre victimele violenței domestice nu știu că trebuie ajutate, nu speră să le ajute cineva și nu pot fi ajutate până nu vor singure să se lase ajutate. (…) Este tot o formă de abuz să-i spui unui om e normal să se poarte cineva abuziv cu tine, așa e peste tot. Nu e așa.”
Pe lângă abuzul fizic, foarte multe victime sunt abuzate psihic, o formă la fel de gravă, spune Dana Război, pentru că nu lasă urme decât în suflet, iar în exterior totul pare minunat. În plus, nu doar femeile suferă de astfel de abuzuri, ci și bărbații:
„Este într-un fel mai perversă, pentru că nu lasă urme. Lasă urme, dar lasă în suflet și nu se văd și nici nu poți să vorbești despre asta. Abuzatorii nu sunt numai bărbați, pot să fie și femei și cred că bărbaților le este și mai greu să vorbească despre asta. Imaginea, de cele mai multe ori, e minunată pentru că abuzatorul ține foarte mult la această imagine și se poartă foarte frumos cu victima când are public, iar victima nu vrea să lase să se vadă ce e abuz e în familia ei și îi face pe plac abuzatorului, proiectând o imagine ideală. Sunt chiar acele cupluri care par ideale și care-și arată dragostea în exterior, peste tot.”
Multe victime aleg să rămână în continuare cu agresorii din cauza mentalității, mai spune Dana Război, la Deșteptarea României, ori pe motiv că le-a fost spus, de-a lungul timpului, faptul că nu se vor descurca pe cont propriu:
„Victimele sunt foarte reziliente, rabdă foarte mult. Avem tot felul de zicale populare care spun că rufele se spală în familie, ce-o să spună lumea, cum o să mă descurc singură. Atunci când bărbatul e cel care aduce venitul, femeii îi este greu să plece. Mai sunt și amenințările, sunt foarte multe amenințări de toate felurile, de genul „n-o să te mai angajeze nicio televiziune niciodată în țara asta”, de genul „n-ai cum să te descurci fără mine”. Nu știu de ce femeia simte nevoia să o ia cineva. Frica de singurătate e reală și e o frică a oricărui om și pe aceste frici se construiește abuzul psihologic.”
În cadrul campaniei Deșteptarea României, un demers editorial de o amploare fără precedent, Europa FM își propune să scoată la lumină noi perspective și soluții la vechi probleme și să ofere contextul propice unei coeziuni între toți factorii sociali implicați, motivându-i și inspirându-i cu o viziune puternică a unei Românii deșteptate.