Confidenţialitate

Jurnalistul Dan Tăpălagă, despre legile siguranței naționale: „Serviciile secrete revin în cercetarea penală, e mai grav ca momentul OUG 13” | VIDEO

Jurnalistul Dan Tăpălagă, de la G4Media, alături de Cătălin Striblea și ascultătorii Europa FM au discutat de proiectele de legi privind siguranța națională și activitatea serviciilor secrete, prezentate în spațiu public în exclusivitate de publicația G4Media.

Proiectele respective cuprind mai multe prevederi controversate, care, printre altele, întăresc puterea serviciilor secrete. Jurnalistul G4Media explică cine a scris proiectele controversate:

„Din declarație premierului, proiectele de legi sunt scrise de instituțiile responsabile, instituțiile responsabile fiind foarte probabil serviciile secrete. Pe legea în vigoare, serviciile secrete nu au drept de inițiativă legislativă, nu au drept să propune proiecte de legi, asta e eventual la mica înțelegere între instituțiile responsabile, cum spune domnul Ciucă, și partide.

Partidele politice trebuiau să scrie aceste proiecte de legi, sigur, cu consultarea serviciilor secrete, și să le propună Guvernului care și le asumă sau nu. E total nefiresc să aterizeze pe masa partidelor de la putere și doar pe masa partidelor de la putere, nu și pe masa opoziției pentru a fi consultate și amendate.”

După ce inițial premierul a anunțat că proiectele de legi vor trece destul de rapid prin Guvern, acest lucru nu s-a mai întâmplat. Dan Tăpălagă spune că presiunea opiniei publice a făcut ca proiectele de legi să nu fie aprobate într-un timp așa scurt:

„Cred că nu s-a mai întâmplat din cauză că opinia publică a aflat despre excesele și derapajele grave din aceste proiecte de legi care, în esență, măresc semnificativ puterile serviciilor secrete și elimină mecanismele democratice de verificare și control, astfel încât puterea asta foarte mare care se acumulează în zona serviciilor secrete nu poate fi controlată (…).

Nu o prevedere în sine e o problemă, sunt foarte multe cu probleme acolo, ansmablul acestor puteri suplimentare, foarte multe la număr, fac din serviciile secrete un stat în stat, o putere teribilă, greu de controlat și prin urmare periculoasă.”

Dan Tăpălagă: „Revin serviciile în cercetarea penală pe ușa din dos”

Jurnalistul G4Media a explicat ascultătorilor Europa FM care ar fi cele mai mari probleme legate de proiectele de legi care vizează siguranța națională și activitatea serviciilor secrete:

Obligarea cetățenilor să colaboreze și a firmelor, fără să precizeze în ce context, în ce condiții, durata (…), aceste servicii intră în firme și spun: vreau toată baza de date. De ce? N-am de ce să-ți explic, legea îmi dă posibilitatea să-ți cer aceste infiormații și tu ești obligat să mi le dai. (…) 

Doi, mecanismul de numire, verificare, și control, șefii serviciilor secrete nu mai pot fi dați jos de acolo, odată numiți. Nu sunt obligați să prezinte rapoarte de activitate în Parlament, cum era până acum, doar șeful statului poate propune demiterea unui șef de serviciu secret, doar în situația în care este foarte prost.

Tot prin aceste proiecte de legi au extins foarte mult aria pericolelor la siguranța națională, incluzând acolo, practic, toate domeniile de activitate, numai sportul lipsește de acolo și pot utiliza așa numitele mandate de siguranță națională pentru a extrage informația. Acele informații pot fi utilizate probe în dosarele penale. Cu alte cuvinte, revin serviciile în cercetarea penală pe ușa din dos într-o formă mai complexă dar tot aia fac.”

Dacă proiectele de legi vor fi aprobate în formele actuale, vor face din serviciile secrete o super-putere, într-un stat care deja este „semi-militarizat”, spune Dan Tăpălagă. Drept urmare, este foarte important ca societatea să se implice în dezbaterile privind aceste proiecte și să se asigure că derapajele sunt corectate la timp:

„România este deja un stat semi-militarizat, în care unifroma, CV-ul cu epoleți are mare trecere în societate. Noi pornim de la un stat care deja are o problemă cu militarizarea. (…) E un moment foarte important în țara asta, eu cred că e mai important decât OUG13, mai grav decât asaltul asupra democrației din 2012 când cu suspendarea, e un moment delicat. Oamenii e bine să se uite cu atenție la această dezbatere, să se implice pentru că lucrurile pot fi corectate încă.”