Confidenţialitate

Dacian Cioloş: ”Susținerea partidului și nu legea a devenit cel mai important factor în decizie”

”Susținerea partidului și nu legea a devenit cel mai important factor în decizie” consideră Dacian Cioloș, care a reacționat pe Facebook după ce Curtea Constituțională a României a constatat că există conflict între puteri în cazul respingerii revocării şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi.

”În ultima perioadă am avut o serie de dovezi că instituțiile statului sunt disfuncționale. Susținerea partidului și nu legea a devenit cel mai important factor în decizie. Am văzut asta la CNCD și acum la Curtea Constituțională a României.
Prin decizii precum cea de de azi judecătorii Curții Constituționale îndepărtează tot mai mult instituția de rolul său de gardian al Constituției și o transformă într-un jucător politic. Acest lucru este inadmisibil în democrație.
Ca parte a unui proces de reformare a statului, pe care Mișcarea România Împreună îl va propune în programul său politic, Curtea Constituțională trebuie depolitizată complet pentru a-și relua rolul.

Rolul Președintelui României, ales prin vot direct de către milioane de cetățeni, nu poate fi modificat de CCR prin decizii cu iz de poziționare politică.
Nu e deloc in regulă! Ajungem să trebuiască să apărăm democrația de însăși Curtea Constituțională?”, scrie Dacian Cioloș.

Platforma România 100 a trimis un comunicat de presă în care afirmă că ”nu este acceptabil ca instanța constituțională, arbitru al vieții politice, să fie compusă din foști parlamentari, dispuși să susțină în orice moment pozițiile partidului care le-a susținut numirea”.

 

Comunicatul integral transmis de Platforma România 100

”Curtea Constituțională confirmă, prin decizia de astăzi, că a devenit un instrument politic și este necesară o reformă profundă care să redea prestigiul și independența acestei organizații.

Majoritatea judecătorilor Curții Constituționale a constatat astăzi existența unui conflict de natură constituțională între Președintele și Guvernul României și a solicitat Președintelui revocarea procurorului șef al Direcției Naționale Anticorupție, astfel cum a cerut anterior ministrul justiției.  

Judecătorii Curții Constituționale omit un aspect esențial: procedura privitoare la revocarea procurorului șef al DNA a inclus și obținerea poziției Consiliului Superior al Magistraturii, organ reprezentativ al magistraților din România. Acesta s-a pronunțat ferm împotriva revocării procurorului șef al DNA, respingând toate argumentele aduse de ministrul justiției. Potrivit ultimei decizii CCR, Președintele României trebuie să ignore poziția CSM, coordonator al justiției din România, favorizând poziția unei persoane desemnate politic în funcția de ministru.

Platforma România 100 consideră că decizia anunțată astăzi arată mai clar ca niciodată că sistemul de desemnare a judecătorilor Curții Constituționale trebuie modificat fundamental. Nu este acceptabil ca instanța constituțională, arbitru al vieții politice, să fie compusă din foști parlamentari, dispuși să susțină în orice moment pozițiile partidului care le-a susținut numirea. 

Poziția de judecător constituțional trebuie să fie una dintre cele mai importante demnități ale statului român și să se bazeze pe fidelitatea față de Constituție, iar nu pe obediența față de partid”.