Criză politică sau o dispută necesară? În exclusivitate la Europa FM, fostul premier Dacian Cioloș reacționează la declarațiile președintelui Klaus Iohannis, care a cerut în urmă cu puțin timp demisia premierului Viorica Dăncilă.
Un conflict din care România riscă să piardă pe termen scurt, dar din care ar avea de câștigat dacă în acest fel se vor trasa niște granițe clare între instituții, spune Dacian Cioloș.
„Nu știu dacă se va ajunge la o cădere a Guvernului. Asta va depinde foarte mult de ce se va întâmpla în PSD și de ceea ce se va întâmpla în Parlament. Însă, cu siguranță, situația în care ne aflăm e una dăunătoare pentru România, așa cum e din 2017 încoace, de când guvernele care s-au succedat nu guvernează pentru România, ci guvernează pentru PSD și, mai mult, guvernează pentru un lider al PSD. Și atunci poziția aceasta a președintelui mi se pare că deschide calea pentru o reașezare a forțelor instituționale executive în România”, spune fostul premier.
În opinia lui Dacian Cioloș, sursa blocajului ar fi liderul PSD. Mai exact, asumarea de către Liviu Dragnea a unor poziții de politică externă fără vreo consultare cu Președinția „a pus țara într-o situație dificilă” și ar fi depășit limitele Constituției. „E mult mai evident acum că guvernul actual nu e condus de doamna Dăncilă, ci de domnul Dragnea. Una e când în politică internă Guvernul își asumă anumite decizii ale partidului, dar când în politica externă tu, lider de partid, folosești Guvernul ca să pui țara într-o situație dificilă și complexă și nu respecți constituția care spune clar că atribuțiile în politică externă predominant sunt cele ale președintelui, deja lucrurile nu mai rămân în interiorul frontierelor. Devin mult mai riscante pentru că riscă să pună România într-o poziție riscantă și, din acest punct de vedere, cred că poziția președintelui Iohannis e una fermă și e binevenită”, susține Dacian Cioloș.
Riscul, din perspectiva sa, e legat de ieșirea din linia de politică externă a Uniunii Europene.
Pe de altă parte, fostul prim-ministru e de părere că „pe termen scurt are de pierdut România, însă, pe termen lung, dacă se limpezesc apele în acest fel, avem de câștigat toți”.
„Doamna Dăncilă are de ales între a fi demnă și a nu fi demnă”, e concluzia lui Dacian Cioloș.
Cât despre conflictul Guvernului cu Banca Națională, lăsat deoparte în contrextul crizei politice, Dacian Cioloș atrage atenția că „sunt și legi care nu se fac în Parlament”. „Sunt legi naturale, legi economice și legile economice nu poți să le schimbi nici prin OUG, nici prin decizii în Parlament, oricâtă majoritate ai avea. Șiu efectele se văd. Și acesta e cel mai bun turnesol al modului în care se guvernează – nivelul inflației, al dobânzilor bancare ș.a.m.d.”, arată Cioloș.