Dacian Cioloș a fost invitatul lui Cătălin Striblea în emisiunea „România în Direct”. Dacian Cioloș, europarlamentar și fost lider al grupului parlamentar european Renew Europe a spus la Europa FM că „Trebuie să avem o dezbatere și să nu mergem doar pe scurtătură. Adică, nu e suficient să DA sau NU, ci ce facem? Care este etapa următoare? Asta lipsește” după ce a fost întrebat dacă ar fi de acord ca bărbații transgender să participe la competiții sportive dedicate femeilor.
Dacian Cioloș, despre LGBTQ+: „Lesbian, gender… nu știu nici eu exact. LGB…”
Ascultător: „De la ce vine LGBTQ+?”
Dacian Cioloș: „Lesbian, gender… nu știu nici eu exact. LGB…”.
Ascultător: „Dar pentru ceva ce se suține în primele patru chestii care se susțin frenetic… asta ar trebui să știți de la ce vine…”
Dacian Cioloș: „Nu sunt printre cele patru chestii pe care eu le-am susținut frenetic. Eu ca lider al partidului, al grupului politic Renew am susținut în primul rând, prioritar, statul de drept, respectarea statului de drept, a drepturilor și libertăților cetățenești indiferent de sex, religie, rasă și așa mai departe. Am susținut fonduri europene…”.
Cătălin Striblea: Nu cred că l-ați nimerit pe domnul Cioloș…
Ascultător: „Păi nu, domnul Cioloș a venit ca reprezentant al Renew Europe…”.
Dacian Cioloș: „Păi eu vă spun cu gura mea, dacă vă uitați care au fost primele mele patru priorități. Apoi, sigur că colegii olandezi, colegii suedezi da, între primele lor trei priorități poate găsiți LGBTQ. La noi, în România, și am spus-o de mai multe ori că consider că drepturile tuturor cetățenilor trebuie respectate, dar în primele mele trei priorități au fost statul de drept, alocările bugetare – fondurile europene, politica de extindere a Uniunii Europene”.
Dacian Cioloș: „Eu, personal, nu cred că trebuie să ajungem până la a recunoaște o căsătorie în momentul de față”
Cătălin Striblea: Stați o secundă, că dacă tot ați deschis terenul, ia precizați-ne, că trebuie să știm asta de la toți liderii politici: căsătoria între două persoane, așa cum stabilește Curtea de Justiție a Uniunii Europene, trebuie recunoscută în România?
Dacian Cioloș: „Dacă vrem să respectăm legislația europeană, atunci căsătoria unor persoane – orice fel de persoane – într-un stat membru trebuie recunoscută și în celelalte state membre”.
Ascultător: „Asta încalcă Constituția țării noastre”.
Dacian Cioloș: „Asta este o regulă”.
Ascultător: „Nu e o regulă…”.
Dacian Cioloș: „Nu spun că trebuie să acceptăm noi în România cetățeni de același sex care vor să se căsătorească în Uniunea Europeană. Domnul Striblea m-a întrebat dacă cetățeni care s-au căsătorit în alte state membre noi trebuie să-i recunoaștem în România”.
Cătălin Striblea: Atunci reformulez dacă nu v-a plăcut întrebarea mea. Ar trebui ca România să introducă această legislație astfel încât să recunoască uniunea dintre doi bărbați sau două femei în România ca o căsătorie?
Dacian Cioloș: „O formă a lor de conviețuire, pentru că ei decid să trăiască împreună. O formă legală de conviețuire cred că ar trebui găsită. Eu, personal, nu cred că trebuie să ajungem până la a recunoaște o căsătorie în momentul de față.
Eu cred că mai avem nevoie de a dezbate acest subiect în societatea românească și să vedem care sunt modalitățile cele mai bune de a recunoaște integrarea socială a unor astfel de cetățeni așa cum ar trebui să recunoaștem drepturile și libertățile oricăror cetățeni.
Așa cum cetățeni străini care vin în România și cer anumite drepturi, trebuie să discutăm despre cum îi integrăm la fel cum cetățeni români care sunt străini în alte țări caută să se integreze acolo. Din perspectiva asta largă cred că orice cetățean are dreptul să i se recunoască integrarea în societate.
Să recunoaștem căsătoria, eu cred că în societatea românească sunt lucruri care trebuie discutate și acesta este unul dintre lucrurile care trebuie discutate ca să nu trezească emoții și să luăm o decizie ținând cont și de ce așteaptă oamenii”.
Dacian Cioloș: „Eu nu intenționez să-mi schimb sexul, eu nu încurajez pe nimeni să facă lucrul acesta”
Ascultător: „Emoția vine din exemple clare din țările în care deja au intrat pe acest făgaș. Sunt bărbați care se identifică drept femei și vin și se schimbă în același vestiar cu fetele, cu copiii. Sau sunt bărbați care se identifică drept femei și participă la competiții sportive și vă dați seama că le demolează pe sportive”.
Cătălin Striblea: Dar știi ce? Aici trebuie să-ți curm curiozitatea. Sunt curios ce zice domnul Cioloș la chestiunea asta.
Dacian Cioloș: „Exact de asta spun că pe astfel de subiecte a impune o decizie doar pentru că ea este o decizie politică nu cred că asta va rezolva problemele. Și dânsul are niște întrebări la care trebuie să găsim răspunsuri ca societate”.
Cătălin Striblea: Dar ce credeți dumneavoastră? Asta este întrebarea.
Dacian Cioloș: „Păi, sunt oameni care cer schimbarea de sex și este dreptul lor să o ceară. Eu nu intenționez să-mi schimb sexul, eu nu încurajez pe nimenisă facă lucrul acesta”.
Dacian Cioloș: „Trebuie să avem o dezbatere și să nu mergem doar pe scurtătură. Adică, nu e suficient să DA sau NU, ci ce facem? Care este etapa următoare? Asta lipsește”
Cătălin Striblea: Nu fugiți de răspuns. Ați fi de acord ca bărbații trans să participe la competiții de femei? Că era destul de simplu ce a întrebat…
Dacian Cioloș: „Nu cred că este cazul. Dar întrebarea care se naște imediat după aceea: unde le permitem bărbaților sau femeilor trans? În momentul în care se declară lucrul acesta? Ce facem cu ei? Trebuie să ținem cont de anumite sensibilități de anumite realități, iar în același timp trebuie să le dăm și lor un răspuns. Eu în sensul acesta spun că trebuie să avem o dezbatere și să nu mergem doar pe scurtătură. Adică, nu e suficient să DA sau NU, ci ce facem? Care este etapa următoare? Asta lipsește”.
Urmărește aici întreaga emisiune „România în Direct”
Sursa foto: Europa FM
Citește și: Dacian Cioloș: Europa trebuie să se reformeze ca să facă față provocărilor actuale | VIDEO