Fostul Comisar European pentru Agricultură – Dacian Cioloș – a explicat la în emisiunea „România în Direct”, la Europa FM, că România a trimis către Comisia Europeană „date macroeconomice, nu analize de situații din ferme”. Mai mult decât atât, Dacian Cioloș a subliniat că actualul ministru al Agriculturii – Petre Daea – nu știe cum funcționează Comisia Europeană și Politica Agricolă Comună. Noi asta trebuie să învățăm: avem drepturi, ca stat membru al Uniunii Europene, dar ca să putem să valorificăm drepturile trebuie să știm cum să facem. Nu numai la nivel de funcționari, dar și la nivel de demnitari, de politicieni, să punem pe funcțiile executive oameni care sunt capabili la nivel european.
„Este vorba despre un mecanism de compensare a unor pierderi de venit a agricultorilor care nu au putut să-și vândă producția sau au fost obligați să o vândă sub prețul normal al pieței în România pentru că a fost această presiune a cerealelor care au venit temporar în România – mare parte din aceste cantități au traversat România, dar traderi care în general cumpără cereale de la producători din țară și le duc apoi în Portul Constanța de unde se vând pe piața internațională nu au mai cumpărat atât de multe cereale de la producătorii români și au luat, dar la un preț mai mic decât era oferta în mod normal pentru că au avut alternativa cerealelor din Ucraina și atunci a fost o pierdere…
Aici nu vorbim despre pierderi de producție datorate secetei, ci pentru că era mai scump al lor – costurile de producție la ei erau mai ridicate decât în Ucraina. Oricum, l-au vândut doar ca să scape de el ca să poată elibera silozurile pentru producția de anul viitor.
Asta trebuia demonstrat atunci când s-a făcut solicitarea pentru compensări dintr-un fond de criză, care a fost creat la nivel european în reforma pe care am propus-o eu când eram Comisar pentru că avem astfel de situații, de crize de piață sau crize datorate condițiilor climatice”, a spus Dacian Cioloș la Europa FM.
Dacian Cioloș: „Ai noștri de la Minister au trimis date macroeconomice, nu analize de situații din ferme”
„Eu, din câte știu, ai noștri de la Minister au trimis date macroeconomice, nu analize de situații din ferme, pentru că nu toate fermele au fost afectate, nu toate regiunile din România au avut această problemă de preț.
La noi, din câte știu, s-a făcut un calcul macro: care a fost producția anul trecut, cu secetă, cât s-a importat, cât s-a exportat și cam care ar fi fost stocurile nevândute. Dar pe baza asta nu poți să dai compensări”, a mai spus Dacian Cioloș la „România în Direct”.
Dacian Cioloș: „Domnul Daea s-a trezit în ultimul moment. Domnul Daea nici nu prea știe cum funcționează Comisia Europeană, Politica Agricolă Comună”
Dacian Cioloș: „Acum vreo 2 luni de zile s-a făcut solicitarea. Și noi, în Parlamentul European, dar și în Consiliul de Miniștri am trimis solicitarea Comisiei Europene să analizeze posibilitatea de a acorda despăgubiri din fondul de criză și din momentul respectiv au început discuțiile.
Comisia Europeană colectează date, unele date ar fi trebuit să fie deja în observatorul piețelor – pe care l-am creat tot în 2013 – dar unde România, din câte am aflat eu, nu a trimis date în ultimii ani cu evoluția prețurilor, a cantităților și așa mai departe. Deci Comisia analizează datele pe care le are disponibile în statisticile și cere statelor membre date care justifice pierderi pe care le-au avut.
Analiza asta trebuiau să facă cei de la Minister, care să vină și cu datele macro-economice, dar și cu niște analize de piață pe teren. Cu astfel date, care apoi puteau fi extrapolate, să mergi la Comisia Europeană și înainte ca să fie luată decizia nivelului despăgubirilor, să arăți datele respective și să negociezi criteriile pe baza cărora se face calculul sumei de despăgubiri”.
Cătălin Striblea: Și România a făcut asta?
Dacian Cioloș: „Nu, nu a făcut. Dacă făcea, nu eram în situația asta. Domnul Daea s-a trezit în ultimul moment. Domnul Daea nici nu prea știe cum funcționează Comisia Europeană, Politica Agricolă Comună… El delegă asa la secretari de stat, la funcționari. Eu nu l-am auzit niciodată vorbind despre Politica Agricolă Comună, de cum folosește România mecanisme. Se plimbă prin bălării, spectacole… când mai prinde câte una să mai tragă câte una Uniunii Europene că se introduc insecte în alimentație și alte chestii semi-populiste”.
Dacian Cioloș: „Eu sunt surprins că a trebuit să intervină președintele Iohannis ca să-l salveze pe domnul Daea”
Cătălin Striblea: Aveți idee dacă vorbește vreo limbă străină domnul Daea?
Dacian Cioloș: „Nu, nu vorbește. Eu nu l-am auzit niciodată. nu știu dacă vorbește rusa, dar o limbă de circulație occidentală nu vorbește că nu l-am auzit niciodată. Eu sunt surprins că a trebuit să intervină președintele Iohannis ca să-l salveze pe domnul Daea.
Și sunt surprins și că președintele Iohannis e părtinitor pentru că, într-adevăr, este și o vină a Comisiei Europene parțial – eu i-am spus și Comisarului cum cred că ar fi trebuit făcută analiza asta, dar domnul președintel Iohannis lasă impresia că e doar vina Comisiei Europene și că nu-i și vina din România, așa cum a făcut și cu Schengenul.
Pentru că și acolo e și vina Austriei și a Olandei și a altor state membre, dar e în primul rând vina noastră pentru că nu rezolvi lucrurile acestea pe ultima sută de metri.
Deci noi asta trebuie să învățăm: avem drepturi, ca stat membru al Uniunii Europene, dar ca să putem să valorificăm drepturile trebuie să știm cum să facem. Nu numai la nivel de funcționari, dar și la nivel de demnitari, de politicieni, să punem pe funcțiile executive oameni care sunt capabili la nivel european. Care să știe să vorbească nu doar limba străină, dar să știe mecanismele europene și să le poată folosi”.
Urmărește aici întreaga emisiune „România în Direct”
Sursa foto: Europa FM