Premierul Dacian Cioloș a prezentat în Parlament situația economică a țării. Liderul PSD, Liviu Dragnea, a fost cel care i-a cerut premierului să vină în fața deputaților și senatorilor.
Premierul a declarat că România are o creştere economică prognozată pentru 2016 de 4,8%, peste estimările iniţiale care erau de 4,2%, dar acesta nu este motiv de “prezentare triumfalistă” de date, a continuat Dacian Cioloș.
“Avem o creştere economică bună, dar nu cred că acesta este un motiv de prezentare triumfalistă a acestui lucru. Mai important decât creşterea înregistrată în acest an este să putem demonstra că ne-am înscris pe un trend ascendent”, a spus Dacian Cioloş.
Premierul a amintit că în trimestrul al doilea, avansul economic a fost de 6%, față de aceeași perioadă a anului trecut. Este o creștere economică sustenabilă, spune premierul, pentru că se bazează atât pe consum, cât şi pe investiţii.
“Este o creştere economică sustenabilă, dar pentru ca aceasta să rămână sustenabilă are nevoie în continuare de reforme structurale şi avem nevoie să încurajăm investiţiile. Spre deosebire de anii trecuţi, este fructul contribuţiei tuturor sectoarelor economiei”, a spus Dacian Cioloș.
Premierul a ținut să precizeze în Parlament că nu va crește nicio taxă și niciun impozit.
“Nu intenţionăm, până la sfârşitul acestui mandat, să creştem nicio taxa, să creştem niciun impozit, să modificăm nicio indemnizaţie, aşa cum s-a spus. Dimpotrivă”, a spus Dacian Cioloș.
Șeful Guvernului a ținut să precizeze că numărul de salariaţi din România a crescut în primul semestru al acestui an.
”La sfârşitul lunii iulie aveam 152.000 de salariaţi mai mulţi, din care 140.000 în sectorul privat şi 12.000 în sectorul public Din cele 140.000 de locuri noi de muncă create în sectorul privat, circa 100 au fost create în zona serviciilor, iar restul de circa 40.000 în zona productivă. Vedem o continuare a tendinţei de scădere a şomajului la 6,3 % în acest prim semestru faţă de 6,8 % în primul semestru al anului trecut. Însă şi aici trebuie să subliniem că în ciuda acestei scăderi generale a șomajului, şomajul rămâne ridicat – în jur de 20 – 21% pentru tineri”.
Dacian Cioloş a avertizat că o creştere semnificativă a pensiilor speciale riscă să pună în pericol întreg sistemul de pensii.
”Insist pentru crearea de mai multe locuri de muncă, pentru că în felul acesta putem valorifica în mod pozitiv această creştere economică, cu impact pozitiv asupra creşterii nivelului de trai dar și asupra nivelului pensiilor și a capacității de a susține financiar pensiile. Pentru că acolo unde avem pensii contributive, avem şi un sistem de pensii durabil. O exacerbare a pensiilor speciale, care ies în afara sistemului contributiv, riscă să pună în pericol sistemul de pensii cu atât mai mult cu cât nu avem o creare şi de locuri de muncă.”