Aproximativ 160 de replici a avut cutremurul de 5,7 grade produs marți în Oltenia, arată cele mai decente date ale Institutului Național pentru Fizica Pământului. Situația va fi monitorizată cu noi stații seismice și GPS care vor fi montate în zonă.
Cele mai recente date furnizate de Institutul Național pentru Fizica Pământului arată că seismul de marți după-amiază a fost urmat de 160 de replici, majoritatea cu magnitudinea între 1 și 3,5 grade.
O echipă a fost trimisă în zona unde s-au produs cutremurele din ultimele zile, spune Constantin Ionescu, directorul INFP:
„Vom instala stații în zona epicentrală în partea de nord și de sud, au două tipuri de senzori, un senzor care poate să înregistreze cutremure până la zero grade. Avem și un senzor care, pe baza măsurătorilor estimăm pagubele în zona respectivă, se numește accelerometru.”
Acesta anunță că vor fi montate stații seismice care vor monitoriza situația în Oltenia.
Un cutremur de 5,2 grade a mai avut loc în zonă în urmă cu 80 de ani, spune Mihai Radulian – director științific al INFP:
„Zona asta într-adevăr nu are activitate deosebită în trecut dar totuși în ultimul timp s-a activat. Exceptând ce s-a întâmplat acum oricum a existat o activare, singura problemă care nu s-a cunoscut destul de bine este că poate să ajungă la o intensitate așa de mare a mișcărilor seismice. Am avut și un cutremur de 5,2, acum 80 de ani ”
Județele afectate după cutremurul de ieri au fost Gorj, Dolj, Hunedoara, Mehedinți și Vâlcea, unde s-au înregistrat apeluri la 112 și fisuri în cazul anumitor imobile.
Citește și: Instalația de transport pe cablu din zona Rusu este oprită. Cutremurul din Gorj a cauzat o defecțiune