Confidenţialitate

Curtea Supremă a Spaniei începe un proces istoric împotriva a 12 lideri secesionişti catalani

Curtea Supremă a Spaniei începe, marți, judecarea a 12 lideri secesionişti catalani.

Procesul istoric ar urma să dureze câteva luni.

Procuratura a cerut pedepse cu închisoarea pentru inculpaţi.

Dintre cei 12, nouă – acuzaţi de rebeliune – se află în detenţie provizorie, unii de mai mult de un an.

Personaj principal în tentativa de separare de Spania, fostul lider catalan Carles Puigdemont, care a fugit în Belgia pentru a scăpa de arestare, va fi marele absent de la acest proces.

‘Acesta este procesul cel mai important pe care l-am organizat (de la restabilirea) democraţiei’, după moartea dictatorului Franco în 1975, a declarat recent preşedintele Tribunalului Suprem al Spaniei.

După ce au organizat la 1 octombrie 2017 un referendum de independenţă interzis de justiţia spaniolă, separatiştii au proclamat la 27 octombrie acelaşi an o republică catalană independentă, declanşând cea mai gravă criză constituţională din Spania de la sfârşitul dictaturii lui Franco.

Împotriva inculpaţilor – fosta preşedintă a parlamentului catalan, mai mulţi ‘miniştri’ regionali şi responsabilii unor asociaţii separatiste – sunt cerute pedepse de la 7 la 11 ani de detenţie.

Nouă inculpaţi sunt judecaţi pentru rebeliune, agravată de delictul de deturnare de fonduri publice în cazul a 6 dintre ei, şi se află în detenţie preventivă, unii de peste un an.

Procesul, la care au fost acreditaţi peste 600 de jurnalişti spanioli şi străini va fi transmis în direct la televiziune.

În total vor fi audiaţi aproape 600 de martori, printre care şi Mariano Rajoy, şef al guvernului spaniol la data referendumului.

Se aşteaptă ca procesul să se întindă pe durata a cel puţin trei luni, iar verdictul să fie pronunţat cel mai devreme în iulie.