Confidenţialitate

Curtea Penală Internaţională intenționează să deschidă două cazuri de crime de război privind invazia Ucrainei de către Rusia

Potrivit The New York Times, urmează să fie emise mandate de arestare pe numele mai multor persoane. Aceste cazuri ar reprezenta primele acuzaţii internaţionale de la lansarea războiului rus în Ucraina şi intervin după câteva luni de muncă a unor echipe de anchetatori speciali.

Primul dosar se referă la răpirea unor copii ucraineni.

Aceștia  au fost scoşi din Ucraina şi plasaţi în locuinţe pentru a deveni cetăţeni ruşi sau au fost trimişi în tabere, pentru a fi reeducaţi.

Mii de copii din Ucraina sunt reţinuţi în zeci de tabere din Rusia.

În al doilea caz, instanța de la Haga urmează să abordeze atacurile neîncetate ruse care au vizat infrastructuri civile – inclusiv aprovizionarea cu apă, gaze naturale şi centrale electrice, situate departe de lupte şi care nu sunt considerate ţinte militare legitime.

Este neclar, însă, cine sunt persoanele vizate de  Curtea Penală Internațională  .

Potrivit unor diplomaţi citați de publicația newyorkeză, este posibil ca preşedintele rus Vladimir Putin să fie inculpat, în contextul în care CPI nu recunoaşte imunitatea niciunui şef de stat în dosare de crime de război, crime împotriva umanităţii sau genocid.

Cu toate acestea, probabilitatea unui proces rămâne scăzută, apreciază unii experţi, având în vedere că CPI nu poate judeca în absenţă, iar Rusia nu este susceptibilă să-şi predea oficialii.

Peste 40 de ţări care fac parte din CPI au cerut intervenţia Curţii.

În același timp, însă, mai multe state și organizații cer crearea unui Tribunal Internaţional separat, care să aibă puterea să urmărească Rusia cu privire la crima de agresiune, cu privire la care CPI nu are jurisdicţie.

Foto: Shutterstock

Citește și: MApN: Atenție la fake news! Nu se face mobilizarea rezerviștilor