Confidenţialitate

Curtea Internațională de Justiție începe audierile în cazul Rusiei. Și Curtea Penală Internațională cercetează posibile crime de război comise de Kremlin

Curtea Internațională de Justiție începe audierile, după ce Ucraina a depus plângere privind acțiunile militare ale Rusiei. Sunt două zile în urma cărora se pot stabili „măsuri provizorii” pentru a proteja Ucraina.

În paralel, Curtea Penală Internațională investighează acuzațiile de crime de război aduse Rusiei de 39 de state, între care toate țările din Uniunea Europeană.

Curtea Internațională de Justiție, cu sediul la Haga, este o instanță a Organizației Națiunilor Unite care soluționează litigii între state.

În cazul de față, este discutată sesizarea Kievului depusă la 1 martie, care arată că este falsă declarația Moscovei că a atacat Ucraina pentru a preveni un genocid.

În cauză este invocate un tratat cunoscut sub numele de „Convenția privind genocidul”, semnat de Rusia și Ucraina. Partea ucraineană arată în Donbass nu a avut loc un genocid cum susțin rușii.

Audierile Curții Internaționale de Justiție au loc în zilele de 7 și 8 martie. Delegația Rusiei nu este prezentă, după demisia avocatului ce trebuia să reprezinte Federația Rusă.

Între timp, Curtea Penală Internațională privind crimele de război, care are sediul tot la Haga, investigează plângerile celor 39 de state la adresa Rusiei.

François Alabrune, director în ministerul francez de externe, arată că vizate vor fi acțiunile Rusiei în Ucraina din 2013 până acum, adică de la anexarea Crimeei încoace.

Acest lucru înseamnă că vor fi analizate toate acuzațiile privind crime de război, crime împotriva umanității sau genocid comise în orice parte a teritoriului Ucrainei de orice persoană, spune Karim Khan, procuror-șef al Curții Penale Internaționale, care a subliniat: „dacă civilii sunt vizați direct, aceasta este o crimă”.

Rusia s-a retras de sub jurisdicția Curții Penale Internaționale din 2016, când instanța a calificat drept „ocupație” anexarea Crimeei.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Citește și: Kremlinul permite coridoare umanitare pentru ucraineni doar către Belarus sau Rusia. Armata rusă s-ar pregăti să atace Kievul

Citește și: Reportaj: După 1.300 de kilometri, mai mulți oameni din Mariupol și-au găsit refugiul într-o biserică de lângă Cernăuți | AUDIO