Confidenţialitate

Curtea Europeană de Justiție: Marea Britanie poate renunța unilateral la Brexit

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a decis că Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord este liber să revoce în mod unilateral notificarea intenției sale de retragere din Uniunea Europeană, fără a consulta celelalte state membre.

Judecătorii au decis că Marea Britanie va putea opri procesul fără să fie modificați termenii statutului de membru al Uniunii Europene. Decizia de a revoca Brexit-ul ar fi o opţiune ‘suverană’, a susţinut instanţa europeană.

Mai mulți politicieni anti-Brexit au insistat că Marea Britanie ar trebui să aibă posibilitatea de a opri procesul dacă își dorește. Cazul deschis la Curtea de Justiție a Uniunii Europene a fost criticat atât de Guvernul Marii Britanii, cât și de reprezentanții Uniunii Europene.

La începutul lunii octombrie, Curtea Supremă a Scoţiei a anunţat că a sesizat Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) pentru o hotărâre preliminară cu privire la posibilitatea ca Marea Britanie să poată revoca unilateral decizia de a ieşi din blocul comunitar.

Deputaţi scoţieni au votat masiv pentru menţinerea Regatului Unit în UE și au înaintat o petiţie Curţii Supreme, în tentativa de a dovedi că acesta are o opţiune unilaterală de a rămâne în blocul comunitar. Ei susţin că, deşi nu există nicio incertitudine din punct de vedere juridic că Marea Britanie ar putea opri Brexit-ul cu acordul celorlalte 27 state membre, ar trebui să caute să instituie un drept juridic de a face aceasta în mod unilateral, indiferent de poziţia blocului comunitar, notează Agerpres.

Petiţionarii mai afirmă că Parlamentul de la Londra ar trebui să aibă dreptul de a revoca declanşarea Articolului 50 din Tratatul UE, fără a cere permisiunea celorlalte 27 state membre ale UE. Ei argumentează că este necesară certitudine juridică în privinţa acestui proces înaintea oricărui vot al parlamentului britanic, deoarece niciun stat nu s-a mai retras până acum din Uniunea Europeană.

Guvernul de la Londra a menţionat, totuşi, că problema este una pur ipotetică întrucât nu intenţionează să revoce notificarea intenţiei de ieşire din UE.

Regatul Unit urmează să părăsească blocul comunitar pe 29 martie 2019, dar deocamdată nu se ştie dacă acordul convenit de premierul britanic Theresa May cu Uniunea Europeană va fi aprobat de Parlamentul de la Londra în ședința de pe 11 decembrie.