Confidenţialitate

Curtea de Justiție a UE respinge plângerile Ungariei şi Slovaciei împotriva cotelor de migranţi

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), cu sediul la Luxemburg a respins miercuri plângerile depuse de Slovacia şi Ungaria împotriva politicii UE a migraţiei, confirmând astfel dreptul Bruxellesului de a impune statelor membre să primească azilanţi, relatează Reuters.

Curtea stabileşte că Uniunea Europeană are dreptul să dispună ca guvernele naţionale să accepte cote de azilanţi – în principal refugiaţi din Siria – care urmau, potrivit unui plan european, să fie mutaţi din Italia şi Grecia în celelate state membre ale Uniunii.

Acest plan a provocat o dispută în Uniune, în 2015, când un val de migranţi – de peste un milion de oameni – a venit în Europa pe Marea Mediterană.

”Curtea respinge acţiunile formulate de Slovacia şi Ungaria împotriva mecanismului provizoriu de mutare obligatorie a azilanţilor”, anunţă instanţa cu sediul la Luxemburg.

”Mecanismul permite de fapt Greciei şi Italiei să facă faţă impactului crizei migraţiei din 2015 şi este proporţional”.

Acest program, stabilit de Comisia Europeană (CE), a fost adoptat cu votul unei majorităţi a statelor membre.

Foste ţări comuniste din Europa de Est, inclusiv Slovacia şi Ungaria, s-au opus programului, argumentând că cocietăţile lor nu au capacitatea să integreze aceşti migranţi – majoritatea musulmani.

Planul prevedea mutarea a până la 160.000 de oameni, însă, până în prezent, doar aproximativ 25.000 de persoane au fost transferate din Italia şi Grecia în alte state membre UE.