Curtea de Apel Cluj a motivat, sâmbătă, sentința prin care a anulat ultimele hotărâri de guvern privind starea de alertă și certificatul verde COVID. Un punct esențial al deciziei instanței îl reprezintă faptul că executivul a recurs la un exces de putere, prin intermediul căruia a stabilit alte măsuri decât cele prevăzute de lege – transmite corespondentul Europa FM, Sandu Mureșan.
Instanța din Cluj invocă în motivarea senținței că prin excesul de putere la care a recurs, Guvernul a urmărit substituirea prin hotărâre de Guvern a unei legi organice, atunci când a decis prelungirea stării de alertă și introducerea certificatului verde COVID.
Judecătorii clujeni consideră că Guvernul nu a justificat măsura prelungirii stării de alertă, la momentul emiterii deciziilor în discuție numărul de cazuri de COVID nefiind de natură să impună o astfel de măsură excepțională.
Pe de altă parte, magistrații consideră, citez, ”inadmisibil” că populația țării a fost împărțită în persoane vaccinate și nevaccinate, punându-se astfel semnul egalități între o persoană nevaccinată și una bolnavă și între o persoană vaccinată și una sănătoasă.
De asemenea, sentința face referire și la incoerența măsurilor luate pentru eliminarea riscului pentru sănătate și aglomerarea spitalelor, făcând referire directă la aprobarea desfășurării de festivaluri cu zeci de mii de oameni, dar și a Congresului PNL, unde respectarea normelor de distanțare socială a fost aproape imposibilă.
În ce privește introducerea certificatului verde COVID, judecătorii susțin că nu există nici un studiu care să conducă la necesitatea instituirii acestor măsuri suplimentare, neglijându-se și faptul că un număr mare de persoane a trecut deja prin boală și este imunizată prin efectul acesteia.
In fine, judecătorii susțin că și în privința vaccinării lipsește o analiză a tipului de risc, că discuțiile despre posibilele efecte negative ale vaccinului sunt cenzurate, încâlcându-se „libertatea conștiinței persoanei de a decide dacă alege sau nu să facă vaccinul”.
Sentința Curții de Apel Cluja fost pronunțată în 28 septembrie și poate fi atacată cu recurs în termen de 15 zile. Dacă hotărîrea rămâne definitiva la Înalta Curte de Casație și Justiție, starea de alertă, dar și restricțiile impuse de aceasta trebuie ridicate.