Confidenţialitate

Curtea Constituțională speră să se pronunțe pe ordonanța de urgență, înainte ca aceasta să producă efecte

Judecătorii Curții Constituționale speră să se pronunțe în privința ordonanței de Urgență privind modificarea codurilor penale înainte ca aceasta să intre în vigoare. Este declarația din această dimineață a președintelui Curții Constituționale, Valer Dorneanu, aflat în Parlament.

Sesizarea cu privire la conflictul de competenţe. Suntem în termen. Vom primi cu siguranţă până marţi punctele de vedere de la cele două părţi şi în continuare în câteva zile o să ne pronunţăm şi pe fond. Cam aceeaşi va fi situaţia şi cu privire la excepţia de neconstituţionalitate invocată de Avocatul Poporului. Şi acolo am dat un termen pentru puncte de vedere, marţi, am lăsat Parlamentului ziua de luni când au Birou Permanent ca să se poată pronunţa şi după ce vom avea toate aceste puncte de vedere vom stabili un termen având în vedere celeritatea pe care o solicită toată lumea în situaţia care există, dar şi un termen de gândire şi de analiză suficient”, a afirmat Valer Dorneanu, întrebat despre sesizările la OUG de modificare a Codurilor penale.

Preşedintele CCR şi-a exprimat speranţa că o decizie finală în acest caz va fi luată „înainte de 10 februarie”.

Până marți, Curtea Constituțională așteaptă toate punctele de vedere pe care le-a cerut Guvernului, Camera Deputaţilor şi Senatului, iar termenul limită până la care se poate pronunța este, vineri, 10 februarie, la ora 1 noaptea, întrucât ordonanța privind modificarea codurilor penale a fost publicată în Monitorul Oficial la această oră pe 1 februarie.

Potrivit procurorului general, Augustin Lazăr, dacă intră în vigoare “ Prejudiciul este iminent și se produce la data de 9 februarie 2017. Odată produse la data menționată, efectele nu mai pot fi reparate întrucât această ordonanță de urgență se va aplica ca lege penală mai favorabilă, indiferent de eventuala sa declarare ca neconstituțională (Art.5 din Codul penal — Aplicarea legii penale mai favorabile până la judecarea definitivă a cauzei. (1) În cazul în care de la săvârșirea infracțiunii până la judecarea definitivă a cauzei au intervenit una sau mai multe legi penale, se aplică legea mai favorabilă. (2) Dispozițiile alin.(1) se aplică și actelor normative ori prevederilor din acestea declarate neconstituționale, precum și ordonanțelor de urgență aprobate de Parlament cu modificări sau completări ori respinse, dacă în timpul când acestea s-au aflat în vigoare au cuprins dispoziții penale mai favorabile)”.

Curtea Constituțională are de analizat trei cereri, toate cu același obiectiv: suspendarea ordonanței de urgență care modifică legea anticorupție, cereri făcute de CSM, șeful statului Klaus Iohanis și într-un târziu, și de Avocatul Poporului.

Tot până marți, trebuie să trimită puncte de vedere părţile implicate şi în privinţa celor două sesizări privind conflictul juridic de natură constituţională în puterile statului, trimise zilele trecute de preşedintele Klaus Iohannis şi de către CSM.