Judecătorii Curții Constituționale ar putea decide astăzi dacă dezincriminează sau nu infracțiunea de abuz în serviciu.
Mai mulți inculpați, printre care fosta șefă DIICOT, Alina Bica, au reclamat că articolul din Codul Penal care vorbește despre această infracțiune nu este clar formulat.
Excepția de neconstituționalitate a ajuns la CCR, însă judecătorii de aici au amânat luarea unei decizii.
În luna mai, procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a declarat la Interviurile Europa FM, că dacă magistrații Curții vor decide că abuzul în serviciu trebuie redefinit, atunci sute de dosare vor fi blocate, iar inculpații deja trimiși în judecată vor scăpa de acuzații.
Procurorul șef al DNA, Lauda Codruța Kovesi: “Dacă infracțiunea de abuz în serviciu dispare, funcționarii își vor îndeplini atribuțiile după ureche și nu după lege, și în cele din urmă trebuie să ne gândim că fiecare funcționar acționează așa cum dorește fără să avem posibilitatea de a-l investiga. În acest moment noi avem în lucru 865 de dosare care au ca obiect fraude în achiziții publice. Și în general, în aceste dosare sunt reținute infracțiuni de abuz în serviciu.”
La rândul său, ministrul Justiției, Raluca Prună, a declarat la Europa FM că dacă abuzul în serviciu va fi dezincriminat, Guvernul nu va putea repune în legislație această infracțiune.
Ministrul Justiției, Raluca Prună: “Să zicem că se dezincriminează această infracțiune. Din acel moment toate dosarele instrumentate de procurori, vor înceta. Vorbim de ordinul sutelor, nu sunt puține dosare și probabil că DNA-ul a investit în instrumentarea acestor dosare. Efectul imediat este încetarea urmăriri penale în acele dosare.”