Curtea Constituțională ar urma să discute miercuri sesizarea Guvernului privind conversia creditelor în franci elvețieni. Guvernul a contestat proiectul de lege adoptat luna trecută de Parlament.
Pe 25 noiembrie, premierul Dacian Cioloș spunea că a atacat la Curtea Constituțională această lege pentru clarificări, nu pentru că ar fi împotriva ei. Șeful Guvernului a insistat că beneficiarii actului normativ trebuie să fie oamenii obișnuiți care s-au împrumutat și nu-și mai pot plăti ratele, nu speculatorii imobiliari.
Plenul Camerei Deputaților a adoptat pe 18 octombrie, cu 248 de voturi “pentru”, proiectul de lege privind conversia creditelor în franci elvețieni. Potrivit documentului, creditele în franci elvețieni se convertesc în lei la cursul de la data încheierii contractului. Conversia se realizează prin act adițional. Costurile creditului convertit în lei vor fi negociate cu clientul.
Aleșii au eliminat plafonul de 250.000 de franci, precum și articolul care stabilea cA gradul de îndatorare al solicitantului să fie mai mare de 50% din venit. Astfel, de prevederile legii ar urma să beneficieze toţi cei care au credite în franci elveţieni.