Curtea Constituțională, așteptată să pronunțe miercuri o decizie în privința controversatei legi care permite construcția de hidrocentrale în ariile naturale protejate, a decis amânarea unei decizii în acest sens până pe 2 noiembrie. Actul normativ a fost adoptat în primăvara acestui an de coaliția PNL – PSD – UDMR, dar a fost atacat la Curte de USR.
Legea adoptată în luna martie de Camera Deputaților prevede că hidrocentralele aflate într-un stadiu avansat de construcție, de peste 60%, să poată fi finalizate chiar dacă se află în arii naturale protejate, unde astfel de amenajări sunt interzise.
În această situație se află trei hidrocentrale, una pe râul Mureș, la Răstolnița, și două pe Jiu, la Bumbești și Dumitra, toate finalizate în proporție de peste 90%.
Reprezentanții coaliției, cei care au propus și votat legea, își motivează demersul prin nevoia României de a-și consolida producția de energie electrică din surse regenerabile.
Contestatarii actului normativ, cei de la USR, singurul partid care a votat împotrivă, spun însă că cele trei hidrocentrale vor produce o cantitate nesemnificativă de electricitate, de doar 0,4% din totalul național, dar în schimb distrug arii naturale protejate.
Construcția hidrocentralelor a început înainte de aderarea României la Uniunea Europeană, cea de pe râul Mureș debutând chiar în 1989.
Zonele respective au fost declarate arii naturale protejate începând cu anul 2007, moment în care a fost stopată orice investiție.
USR avertizează că reluarea construcției hidrocentralelor și punerea lor în funcțiune ar încălca tratatele Uniunii Europene, ceea ce ar atrage proceduri de infringement împotriva României, adică amenzi uriașe care ar putea fi aplicate țării noastre.
Foto: Shutterstock