Confidenţialitate

Curtea Constituţională a decis din nou suspendarea preşedintelui Igor Dodon

Curtea Constituţională din Republica Moldova a decis din nou suspendarea preşedintelui Igor Dodon din funcţie, pentru ca Guvernul să poate numi în funţie noii miniştri, propuşi de Partidul Democrat.

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, este adeptul apropierii de Rusia și Uniunea Eurasiatică

Igor Dodon a mai rămas pe 20 octombrie 2017, temporar, fără atribuția de numire a ministrului apărării, după ce a refuzat de două ori cererea premierului Pavel Filip de a semna decretul prin care în acest post era numit Eugen Sturza, motiv pentru care Curtea Constituțională a apreciat că șeful statului se află în ”imposibilitatea temporară” de a-și exercita atribuțiile ce într-o asemenea situație sunt preluate, în ordine, de președintele parlamentului sau de primul ministru, care pot semna în locul lui respectivul decret. Atunci, Curtea Constituțională din Republica Moldova a apreciat că șeful statului nu are drept de veto în numirea unui ministru.

În urm cu puțin timp, Igor Dodon a reacționat la această decizie printr-un mesaj pe Facebook, scris în limbile română și rusă: ”Curtea Constituțională a devenit ostatica propriilor decizii neinspirate, a precedentelor pe care le-a creat. Este evident pentru toată lumea că membrii CC au acceptat să „joace” așa cum le dictează guvernarea democrată.

Acum CC este nevoită să ia în continuare decizii controversate, la limita legii și dincolo de limita bunului simț. Era de așteptat că CC va repeta trucul politic din 17 octombrie a.c., când Președintele țării a fost suspendat, pentru a fi învestit în funcție ministrul apărării Sturza.

Sunt iarăși încălcate grav procedurile legale. În mod normal, la CC trebuia să se adreseze Guvernul prin hotărîre de Guvern, sau Parlamentul prin hotărîrea Parlamentului. Dar s-au adresat prin sesizarea a doar cîțiva deputați. Deci guvernarea a ales calea simplistă și abruptă, o cale înjositoare chiar și pentru miniștrii propuși.

Acești miniștri intră în Guvern pe ușa din spate, fiind lipsiți de legitimitatea și credibilitatea cuvenite.

Prin decizia de azi, CC a trecut definitiv în zona gri a democrației și a statului de dept. Curtea și-a reconfirmat imaginea de instrument politic docil, nu de organ constituțional. Este o cădere dezonorantă și regretabilă pentru un stat care se vrea democrat.

Cît privește poziția mea, am decis să nu cedez, decît să explic apoi ani de zile de ce am numit în funcție o garnitură de miniștri compromiși.

Iar partea bună în toată această chestiune este că guvernarea se compromite din nou în ochii cetățenilor. Ceea ce o va dezavantaja mult în acest an electoral”.