Pe tot parcursul acestei săptămâni, 39 de profesioniști în îngrijire paliativă (medici, asistenți medicali, asistenți sociali, psihologi), din Albania, Cehia, Grecia și România participă la Masterclass de Îngrijiri Paliative. Este primul Masterclass internațional de îngrijire paliativă, organizat la noi în țară, de HOSPICE Casa Speranței cu sprijin financiar din partea Angelini Pharmaceuticals România și cu participarea unor traineri americani, cunoscuți și apreciați la nivel internațional.
„Fiindcă HOSPICE Casa Speranței și partenerii săi urmăresc în permanență creșterea nivelului de calitate al serviciilor de paliație prin educație, toate sesiunile masterclass-ului sunt filmate iar materialele video rezultate vor putea fi accesate online, gratuit, exlusiv pentru scopuri educaționale, non-profit, de pe www.studiipaliative.ro”, declară Conf. Dr. Daniela Moșoiu, director de educație și dezvoltare HOSPICE Casa Speranței și profesor asociat al Universității Transilvania Brașov, coordonatorul echipei care organizează acest masterclass.
Printre traineri se află și Dr. Daniel Hinshaw, medic primar chirurg, profesor emerit la Facultatea de Medicină și consultant în medicină paliativă la Centrul de Geriatrie din cadrul Universității din Michigan, SUA. Director fondator al serviciului de îngrijiri paliative al Veterans Affairs Medical Center (VAMC) din Ann Arbor, Michigan. Își oferă voluntar sprijinul profesionist unor servicii hospice din Uganda, Etiopia și România și este profesor invitat în cadrul masterului de îngrijiri paliative al Universității Transilvania din Brașov, la Universitatea din Belgrad, Serbia și la Universitatea Balamand, Liban. Predă îngrijiri paliative și la Seminarul Teologic Ortodox Sfântul Vladimir din New York, SUA. La Brașov a venit în această săptămână și Dr. Jane Carnahan Hinshaw, este medic psihiatru cu o experiență de treizeci de ani în tratarea veteranilor militari, la Veterans Affairs Medical Center (VAMC) din Ann Arbor, Michigan, SUA. De peste 20 de ani se implică în abordarea nevoilor psihiatrice și psiho-sociale ale pacienților cu boli incurabile în stadiu avansat și terminal, inclusiv ale pacienților cu HIV/SIDA. Ca profesor asociat al Universității din Michigan și al Seminarului Teologic Ortodox Sfântul Vladimir din New York și ca profesionist voluntar predă studenților la medicină și teologie, rezidenților și profesioniștilor din paliație din SUA, România și Etiopia.
Sesiunile acoperă cele mai interesante și actuale tematici din paliație, pornind de la: tratamentul simptomelor neurologice, paraneoplazice, respiratorii, digestive; comunicare; nutriție; îngrijire spirituală și consiliere în perioada de doliu, precum și autoîngrijirea profesionistului din paliație.
Agenda cursului include trei sesiuni- journal club, în care participanții au ocazia să prezinte și să supună dezbaterii în grup articole din domeniu, recent publicate, de interes pentru activitatea lor clinică de zi cu zi. Medicii participanți vor beneficia de 21 credite EMC, cursul fiind creditat de Colegiul Medicilor din România.