Confidenţialitate

Curiosul caz al ”doamnei” Marius. Sunt partidele obligate să treacă femei pe listele de candidați pentru alegerile parlamentare?

Victor Marin a încercat, în Deșteptarea, să afle dacă sunt partidele obligate să treacă femei pe listele de candidați pentru alegerile parlamentare?

Autoritățile nu au un răspuns clar și pe zi ce trece, ies la iveală situații demne de cascadorii râsului.

Biroul Electoral Mehedinți de exemplu, a validat o listă cu candidați pe care se află o anume doamnă Boboiceanu Marius. Evident, este o greșeală, dar fără a o lua în calcul pe “doamna Marius” partidul respectiv nu are nicio femeie pe lista de Mehedinți. Victor Marin a stat de vorbă cu Ion Sima, președintele Biroului Electoral Mehedinți, care nu vede nicio obligație în legile existente de a menține pe listele candidaților o femeie.

În cealaltă parte a țării, Biroul Electoral Brăila a respins o listă depusă de același partid…De ce credeți? Pentru că pe listă nu apărea nicio femeie, după cum spune, la Europa FM, Dumitru Florin, de la Biroul Electoral Brăila.

Organizațiile nonguvernamentale, de exemplu, spun că Legea Electorală nu pomenește despre obligația partidelor de a pune femei pe listele de candidați.

Nicoleta Andreescu, director executiv la APADOR CH, spune că în România a intrat în vigoare de multă vreme Legea Egalității de Șanse.

”Avem o prevedere legată de acest subiect în Legea numărul 202 din 2002, privind egalitatea de șanse între femei și bărbați. Se specifică obligația pozitivă a partidelor de a asigura prezența pe listele de candidați pentru sexul sub-reprezentat. Iar la noi, este clar. Este vorba despre femei”, precizează Nicoleta Andreescu, director executiv la APADOR-CH.

În ceea ce privește numărul femeilor din Parlament, România se află pe locul 27 în Europa. După ultimele alegeri, 11,5% din locurile din Parlamentul României au fost ocupate de femei, în condițiile în care media europeană este de 22%.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.