Ministerul Energiei a sesizat Comisia pentru Examinarea Investiţiilor Străine Directe în legătură cu această tranzacţie.
Principalul motiv pentru sesizarea Comisiei îl reprezintă legăturile companiei MVM din Ungaria cu Federaţia Rusă.
E o chestiune de securitate națională – transmite Ministerul Energiei.
Referitor la legăturile cu Federaţia Rusă, Ministerul Energiei aminteşte că MVM are relaţii comerciale extinse cu Gazprom şi Rosatom, companii ruseşti aflate sub sancţiuni internaţionale, prin care Ungaria îşi menţine o dependenţă ridicată de gazele naturale şi tehnologia nucleară din Rusia.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja: Vom supune atenției Comisiei – cea care are dreptul de a refuza sau aproba această tranzacție – câteva teme: legăturile grupului MVM cu entități din Federețaia Rusă, prețul tranzacției … în spațiul public s-a vehiculat suma de peste 200 de milioane de euro, despre care putem să spunem că este o sumă foarte mare.
Care ar fi riscurile pentru piața energiei din România, dacă tranzacția ar avea loc?
E.on are un portofoliu important de clienți, de peste 3 milioane. Vizează datele lor, adresele lor, profilul lor de consum. Și – sub nici o formă – România nu trebuie să fie dependentă de gaz rusesc . Am văzut ce se întâmplă atunci când Federația Rusă folosește energia ca armă de șantaj, ba chair vedem acest lucru în această perioadă, în Transnistria – spune ministrul Sebastian Burduja.
Dacă ar fi aprobată, tranzacţia este aşteptată să se finalizeze în 2025, după obţinerea tuturor avizelornecesare.
Însă, nu ar fi pentru prima oară – mai spune ministrul Sebastian Burduja – când Comisia pentru Examinarea Investiţiilor Străine Directe ar refuza să aprobe o tranzacție.
Urmează o analiză aprofundată și nu există un termen pentru un răspuns în acest sens – a mai spus ministrul Energiei, la Europa FM.