Confidenţialitate

Cuminţenia Pământului nu mai este expusă la Muzeul Naţional de Artă al României

Proprietarii lucrării Cumințenia Pământului au refuzat prelungirea contractului de comodat.

Preţul pentru achiziţia operei “Cuminţenia Pământului”, negociat de Ministerul Culturii din vremea Guvernului Cioloş şi actualii proprietari ai sculpturii era de 11 milioane de euro. În cele din urmă tranzacția nu a avut loc după ce strângerea națională de bani a fost un eșec.

Cuminţenia Pământului a fost preluată deja de proprietari – au declarat surse din muzeu pentru Mediafax. Aceasta era expusă în Sala Constantin Brâncuşi a Muzeului Naţional de Artă al României din Bucureşti, redeschisă pe 6 decembrie 2017.

Contractul de comodat pentru sculptura lui Constantin Brâncuşi încheiat cu Muzeu, care a expirat în luna februarie, a fost prelungit iniţial pentru trei luni, până pe 3 mai, şi apoi încă o lună.

Statul ar fi vrut în timpul guvernării Cioloș să achiziționeze sculptura. În urma negocierilor, prețul a fost fixat la 11 milioame. Suma de cinci milioane de euro ar fi trebuit să fie alocată de Guvern, iar restul de şase milioane de euro, din colectă publică.

Peste 100.000 de persoane au facut donatii pentru cumpararea operei lui Brancusi “Cumintenia Pamantului”. S-au strâns însă de aproape 10 ori mai puțini bani decât suma de 11 milioane de euro cerută de proprietari.

Realizată în 1907, “Cuminţenia Pământului”, alături de opere precum “Sărutul” şi “Rugăciunea” marchează cea mai apreciată perioadă de creaţie a artistului.