Confidenţialitate

Cum vor arăta și cât vor costa fântânile din zona Unirii – VIDEO

Spectacole cu apă, lumini, muzică și culori – asta vor vedea bucureștenii în centrul capitalei, după ce vor fi modernizate cele 17 fântâni arteziene de pe bulevardul Unirii.

Lucrările au început deja și vor costa 7 milioane de euro, din fondurile ApaNova.

Fântânile din centrul Bucureştiului, ridicate în comunism, sunt demolate pentru a fi înlocuite cu 17 fântâni arteziene noi.

În prezent, pe Bulevardul Unirii se află 34 de fântâni, într-o stare avansată de degradare.

Viitoarele fântâni vor fi dotate cu duze speciale care vor permite crearea de bolte arteziene pe sub care pietonii pot trece fără să fie atinşi de apă. Vor fi patru astfel de tuneluri.

Tot 4 vor fi și programele de funcționare, cel mai spectaculos fiind în weekend.

Se estimează că lucrările de modernizare a fântânilor din centrul Capitalei se vor încheia în luna septembrie a acestui an. Până atunci, traficul pietonal va fi restricţionat în zonă, iar maşinile nu vor avea acces pe banda întâi de circulaţie.

Dincolo de planşe şi viziuni arhitecturale, pentru ca proiectul să devină realitate e nevoie de o adevărată uzină de pompe de apă care să dea viaţă ansamblului arhitectural.

Potrivit proiectanţilor, în acest moment, competiţia este între cele mai bune firme europene de instalaţii pentru fântani arteziene.

Primăria Capitalei a anunţat că lucrările de reabilitare a fântânilor din zona Unirea sunt derulate de societatea Apa Nova, din bugetul propriu, şi că acestea nu vor fi demolate integral, ci doar porţiunile din zidurile de îmbinare.

„Conform datelor primite de la Apa Nova, procesul include repararea sau refacerea pereţilor laterali ai fântânilor, care includ ornamente şi elemente arhitecturale, dar şi înlocuirea instalaţiilor, echipamentelor, luminilor, camerelor tehnice, placărilor, mozaicurilor şi a altor elemente arhitecturale ori ornamentale din interiorul fântânilor perimetrale. Starea de degradare a construcţiilor este avansată, întrucât de mai bine de 30 de ani aceste fântâni nu au fost renovate în totalitate, ci doar au avut loc intervenţii punctuale. Amânarea lucrărilor ar fi condus la costuri de refacere şi mai mari, ca să nu mai vorbim despre impactul unor construcţii de acest fel într-o zonă ultracentrală a Capitalei”, se arată într-un comunicat al PMB.

Conform aceleiaşi surse, din cauza uzurii fizice avansate se poate reţine în noua lucrare cel mult 10% din partea placată.

https://www.facebook.com/FORUMARTARHITECTI/videos/1992432280827761/