Crearea și dezvoltarea unui medicament de ultimă generație presupun un proces îndelungat și costisitor. Cercetătorii lucrează între 10 și 15 ani până la descoperirea unei molecule care stă la baza unui viitor medicament, iar investițiile din partea companiei farmaceutice se ridică la aproximativ două miliarde de euro.
Nu toate moleculele descoperite ajung la pacienți. De exemplu, din peste 10.000 aflate în faza de cercetare, specialiștii identifică una singura care are potențial terapeutic. Pentru aceasta duc mai departe procesul de dezvoltare. O etapă esențială în acest sens o reprezintă studiile clinice – cea mai lungă și mai costisitoare fază a cercetării, dar cu beneficii reale pentru pacienți și societate.
Abia după ce a trecut prin teste clinice riguroase – care dovedesc că e sigur și eficient pentru pacienți – medicamentul este transmis spre aprobare autorităților competente. Identificarea moleculelor cu potențial terapeutic ajută la progresul științific dar, cel mai important, schimbă cursul unor boli considerate fatale și cresc speranța de viață a pacienților.