Confidenţialitate

Cum se vede 1 Decembrie la TVR

Ziua Națională a României este marcată cu programe speciale pe canalele postului public de televiziune.

Parada militară de la Arcul de Triumf va fi în direct la TVR în prima parte a zilei de 1 Decembrie.

TVR anunță, într-un comunicat transmis Europa FM, că va mobiliza resurse impresionante pentru transmisiunile speciale de 1 Decembrie.

Parada militară de la Arcul de Triumf din Capitală, dar şi ceremoniile de la Alba Iulia şi Focşani vor fi pe micul ecran cu ajutorul celor peste 50 de camere de filmare şi 3 care de reportaj.

Peste 100 de profesionişti ai TVR sunt implicaţi în realizarea transmisiunilor directe de la Bucureşti şi din ţară. Camere de filmare vor fi amplasate pe Arcul de Triumf, Casa Presei, dar vom vedea şi imagini filmate cu drona sau în mişcare, transmise din elicopter sau de pe TAB-ul militar.

Ca în fiecare an de 1 Decembrie, jurnalistul Adelin Petrişor va comenta desfăşurarea Paradei Militare de la Arcul de Triumf.

Îi va fi alături colonelul Constantin Spânu. Principalul Telejurnal al zilei de 1 Decembrie, de la ora 20.30 (imediat după primul meci al Naţionalei de Handbal feminin la Campionatul European), va fi transmis la TVR 1 şi TVR Internaţional în direct de la Alba Iulia şi va fi prezentat de Radu Andrei Tudor şi Stela Dănilă, gazda Telejurnalului TVR Moldova.

Programe şi ediţii speciale ale programelor TVR 1 de 1 Decembrie

De-a lungul zilei de 1 Decembrie, emisiunile curente ale TVR 1 au ediţii de sărbătoare. Astfel, între 12.00 şi 14.00, la TVR 1 este programat concertul aniversar Tezaur folcloric – 100 de ani de România, 35 de ani de Tezaur folcloric.

Printre invitaţi: Grupul de tulnicărese din Câmpeni, jud. Alba, Fetele de la Căpâlna, Grupul vocal bărbătesc din localitatea Biia, jud. Alba, Leontina Fărcaş şi Grupul Muguri de Tezaur al Centrului de Cultură Augustin Bena, jud. Alba, Veta Biriş şi Grupul vocal bărbătesc de la Institutul teologic din Blaj, Elisabeta Turcu Juverdeanu, Nicolae şi Tudor Furdui Iancu.

Deşi e zi de sărbătoare, Gianina Corondan nu ratează ocazia de a face Vizita săptămânală de lucru. Şi unde se poate face o vizită de lucru pe 1 decembrie, dacă nu în locuri care promovează românii şi România în fiecare zi. Astfel, de la ora 16.30, cu Gianina Corondan, ajungem la Fabrica de steaguri din Bucureşti şi la Fabrica de magiun de la Topoloveni.

De 1 Decembrie România debutează la Campionatul European de Handbal feminin. Primul meci al Naţionalei de Handbal feminin, împotriva Cehiei este în direct la TVR 1 şi TVR HD de la ora 19.00. Partida va fi precedată, de la 18.10, de Studio CE Handbal Franţa 2018, moderat de Cristian Mîndru.

După Telejurnalul transmis în direct de la Alba Iulia, la TVR 1, Andreea Bănică  aduce, începând cu ora 21.15, o ediţie specială Provocarea starurilor.

Corina Chiriac şi Margareta Pâslaru – împreună, într-o emisiune de televiziune după mai bine de 20 de ani! Cele două iubite interprete ale românilor vor fi jurate în ediţia specială de 1 Decembrie a emisiunii Provocarea starurilor. Li se alatură Mihai Georgescu, de la Bere Gratis.

Mentorii Sanda Ladoşi, Ştefan Stan şi Mihai Alexandru vor cânta împreună „De vrei să ştii ce înseamnă român”, iar pentru concurenţii editiei a şasea, provocarea este de a interpreta, pe lângă melodii din repertoriul celor trei juraţi, şi cele mai frumoase melodii ale românilor.

Seara se încheie la TVR 1 tot cu povestea unui român, surprinsă de realizatorul Sabin Dorohoi în documentarul SWIM (producţie România, 2017), programat de la 23.15. Filmul urmăreşte performanţa unică realizată în vara anului 2017 de renumitul sportiv Avram Iancu, cel care a parcurs înot întregul curs al Dunării, cu o lungime de 2.850 kilometri.

El este primul român care a traversat înot Canalul Mânecii, în 2016. Sportivul din Petroşani, bibliotecar de profesie, şi-a propus să facă această cursă după ce a recitit romanul „Pilotul de pe Dunăre”, al lui Jules Verne.

TVR 2 oferă programe speciale de Ziua Națională a României

Virgil Ianțu va fi gazdă la „CÂȘTIGĂ ROMÂNIA!” pentru șase vedete îndrăgite. Ana Ularu, Narcis Răducan, Andreea Marin, Ovidiu Lipan Ţandărică, Călin Goia şi Vasile Stângă se vor întrece să răspundă întrebărilor de cultură generală pentru cauze umanitare.

Comediile romantice vor face serile de iarnă mai plăcute, iar inegalabilele filme ale seriei „Brigada Diverse“ vor asigura buna dispoziție. Nu vor lipsi nici filele de istorie care ne vor aminti în ziua Centenarului Marii Uniri de sacrificiile și luptele purtate de eroii acestui neam.

Vineri, 30 noiembrie, când românii sărbătoresc ziua Sfântului Andrei, ne amintim de cauzele umanitare susținute în ediţiile speciale ale concursului de cultură generală „Câștigă România!”.

De la ora 13.00, în ediția documentar „CÂȘTIGĂ ROMÂNIA PENTRU TOȚI!” îi vom revedea pe Arian Notrețu, băiatul de 13 ani care a demonstrat că prin muncă și curaj poți ajunge campion la înot, chiar și fără un picior, dar și pe Bianca Alexandra Spînu, tânără doctoriță în scaun cu rotile din Iaşi. Vom urmări și imagini din excursia copiilor din satele izolate de munte, care au văzut pentru pentru prima dată marea, dar şi vizita elevilor olimpici la Parlamentul European.

Startul petrecerilor se dă în emsiunea „CHEF DE VEDETE”, iar Aida Parascan îi va avea alături pe Benone Sinulescu şi Romania.

Artiștii vor glumi, povesti, cânta şi găti, iar inegalabilul Benone Sinulescu își va aminti cum se aniversa ziua de 1 Decembrie la începuturile carierei sale şi va dezvălui care a fost cea mai mare realizare profesională.
De la ora 20.00 ne vom amuza de glumele lui Nea Mărin, într-o ediţie „Gala Umorului” dedicată în întregime lui Amza Pellea. Vom urmări minunate momente umoristice, sceneta „Răvaşul misterios”, în regia lui Sergiu Nicolaescu, dar şi secvenţe din filmele „Nea Mărin Miliardar” şi „Mihai Viteazul”.

De la ora 10.00, invitat la MIC DEJUN CU UN CAMPION este Virgil Ianțu, gazda concursului de cultură generală „Câştigă România!”, într-un dialog antrenant cu Daniela Zeca Buzura.

„B.D. INTRĂ ÎN ACȚIUNE” de la ora 11.00. Regizat de Mircea Drăgan în 1970, primul film din seria cazurilor rezolvate de Brigada Fapte Diverse readuce pe micul ecran o distribuție „de aur”: Toma Caragiu, Sebastian Papaiani, Puiu Călinescu, Dem Rădulescu, Jean Constantin și Iurie Darie. În data de 2 decembrie, de la ora 13.10, la DUMINICA FILMULUI ROMÂNESC este programat „B.D. ÎN ALERTĂ”, cel de-al doilea film al seriei.

De la ora 13.30, Marina Almăşan, gazda FEMEI DE 10, BĂRBAȚI DE 10, ne invită la la Roma, la Casale della Cerosa, într-un restaurant cu specific românesc, alături de câțiva conaționali de nota 10, din cei peste 1 milion care trăiesc și muncesc în Italia. „Dialogurile emoționante, dominate de sentimentul dorului de țară, momentele muzicale, oferite de artiști români din diasporă, filmările prin locurile istorice ale Romei, toate reprezintă ingredientele unei ediții care sper să le meargă la suflet românilor de pretutindeni”, spune realizatoarea Marina Almăşan.

MEMORIALUL DURERII prezintă, de la ora 16.00, episodul CAUZA ROMÂNIEI LA CONFERINȚA DE PACE DE LA PARIS. Ideea a pornit de la expoziția organizată la Muzeul Armatei Franceze „La Est – Războiul fără sfârșit 1918 – 1923” în care este prezentat cazul României și luptele purtate de Armata Română împotriva armatei boșevicilor lui Bela Kun. Telespectatorii vor putea vedea documentele originale ale tratatelor de pace de la Verssailles – Trianon. În film sunt invitați istoricii Pierre Lagrange, directorul științific al muzeului, Dumitru Preda, Ionel Calafeteanu, precum și Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române.
În ziua în care România sărbătorește 100 de ani de reușite, sacrificii, transformări și lupte, de la ora 20.10 „CÂŞTIGĂ ROMÂNIA!” a pregătit o ediţie specială în care vor răspunde întrebărilor lui Virgil Ianțu şase vedete: Ana Ularu și Narcis Răducan, care vor concura pentru Țara Românească, Andreea Marin și Ovidiu Lipan Ţandărică, care vor reprezenta Moldova și Călin Goia şi Vasile Stângă, reprezentanții Transilvaniei. Pentru că este 1 Decembrie, fiecare pupitru va reprezenta câte o zonă istorică, iar răspunsurile corecte vor aduce bani pentru câte o cauză umanitară din zona pe care invitaţii o reprezintă.

Nu vor lipsi nici momentele artistice care vor fi susţinute de ansamblul folcloric ”Ghiocelul”, înființat în 1973, grupul de tulnicărese „Moațele”, tinerele care au învăţat suflatul în tulnic de la Mariana Gligor, cea care e considerata un „tezaur uman viu” şi vicecampionii naționali la street dance, Trupa Squad Fam, antrenată de Claudia Zaharescu. Ediţia se va încheia cu un mesaj emoționant al trupei Voltaj, pentru cei 100 de ani pe care îi împlineşte România astăzi.

De-a lungul întregii zile, telespectatorii TVR 2 vor fi însoţi de IMNUL ROMANIEI, în interpretarea unor voci de renume: soprana Irina Baianţ, Nicolae Furdui Iancu şi Corul Bărbătesc din Finteușu Mare, cel mai longeviv grup vocal din România, nascut odată cu Marea Unire de la 1 decembrie 1918.

Sărbătoarea continuă duminică, 2 decembrie. De la ora 15.00, într-o gală de referință „Drag de România mea!”, Paul Surugiu-Fuego a invitat români valoroși. Printre aceştia: Dumitru Prunariu, singurul cosmonaut român, interpreta de muzică populară Mariana Anghel și actorul Dorel Vişan.

Corul Național de Cameră MADRIGAL – MARIN CONSTANTIN, ambasadori ai României în lume, vor aduce emoție și cântece dedicate României, iar Paul Surugiu-Fuego a pregătit pentru publicul său un cântec nou, în primă audiție.

De la ora 20.10, Filmul istoric românesc – Centenarul Marii Uniri prezintă ”TRIUNGHIUL MORŢII” (în două părți). Regizat de Sergiu Nicolaescu în 1999, pelicula reconstituie luptele purtate de armata română impotriva ocupanților germani în Primul Război Mondial în localitățile Mărăști, Mărășești și Oituz. Ecaterina Teodoroiu (Ilinca Goia) este singura femeie care participă la bătălie. În film mai apar personaje importante ca Generalul Alexandru Averescu (Sergiu Nicolaescu), Regele Ferdinand (Eusebiu Ștefănescu) și Regina Maria (Maia Morgenstern).