Copiii de clasa a VIII-a vor avea, la școală, cursuri opționale de „educaţie pentru sănătate, în vederea prevenirii contractării bolilor cu transmitere sexuală şi a gravidităţii minorelor”.
Așa au reformulat deputații textul de lege privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, pentru care președintele ceruse reexaminarea încă din august 2020.
Cursurile de educație sanitară se vor face cu acordul scris al părinţilor, au mai stabilit deputații, în cadrul unor dezbateri aprinse, în care PSD și AUR nu au vrut să țină cont de argumentele USR și PNL referitoare la numărul mare de mame minore din România, boli cu transmitere sexuală la copii sub 15 ani şi cazuri de violenţă domestică cu minore.
„Trebuie să vorbim mai mult despre educația sexuală, nu cea sanitară. Trebuie să vorbim despre sex într-o țară în care suntem numărul 1 la mame minore, suntem în topul țărilor în Uniunea Europeană unde violența domestică există în familii. Trebuie să vorbim despre consimțământ pentru că elevii noștri nu cunosc ideea de consimțământ”, a spus de la tribuna deputaților Simina Tulbure, de la USR.
„Colegii de la USR au o problemă cu titlul acestei legi, vor neapărat educație sexuală. Nu au auzit când erau mici de suficiente ori cuvântul sex și vor să audă (…), na, sunteți mulțumiți? Este o lege a educației sanitare și este o formă binevenită a acestei legi, educație care se va face în școli de-abia după clasa a VIII-a după consimțământul părinților”, a spus și George Simion, liderul AUR.
S-au înregistrat 224 voturi „pentru”, unul „contra” şi 49 de abţineri.
Camera Deputatilor este for decizional în cazul acestei legi care merge acum la promulgare.