Brandul internaţional Gault & Millau, numele ghidului care include restaurante din mai multe ţări, va face evaluarea mai multor restaurante din România în lunile următoare. Acesta este primul standard gastronomic care va evalua restaurantele româneşti.
”Avem o echipa de inspectori români în toată țara, care sunt total anonimi, ca în toate țările, așa că restaurantul nu va știi când suntem acolo și cine vine de la noi. Această echipă va fi instruită de echipa franceză, pe aceleași criterii ca în alte țări, cu exact același punctaj pentru toate țările, astfel că, dacă un restaurant primește 12 puncte în Australia, în Polonia, în România sau în Franța, nivelul va fi la fel peste tot. Cei care cunosc sistemul Gault & Millau nu vor avea nicio surpriză când vin la un restaurant de 12 puncte în România“, spune Alexandre Almăjeanu, fondator al reprezentanţei locale a Gault&Millau, într-un interviu la Europa FM.
”În esență, oamenii obișnuiți sunt cei care fac treaba și merg în restaurante, nu sunt critici de meserie, sunt pasionați de mâncare care semnează contracte cu noi pentru că au încredere în brand și vor să facă treaba asta bine. Avem un tabel cu punctaje care ne ajută să fin cât se poate de obiectivi. Așadar, suntem un client normal, care intră în restaurant, împingem ușa și începem să observăm: cum suntem întâmpinați, cât de gălăgios este restaurantul, cum miroase (miroase bine?), cât de apropiate sunt mesele, cum este meniul (este unul lung sau nu?), cum sunt vinurile și tot așa. Ne uităm la toate acestea și le punem puncte în tabel, apoi avem punctajul final, care este unul în primul rând corect.
Care-i proporția mâncării față de atmosferă în tabelul nostru? În trecut, punctajul era 100% despre mâncare. Dar așa cum știți, așteptările oamenilor s-au schimbat, acum așteaptă o experiență. Putem spune că un restaurant este ca un teatru: vii, vrei să vezi bucătarul, cum e lumina, cum e muzica, cum este arhitectura. Este o experiență integrată. Așa că acum o treime din scorul final al unui restaurant este bazat pe atmosferă și două treimi pe mâncare”, punctează Come de Cherissey, directorul general Gault&Millau.
Procesul de evaluare a început în luna noiembrie, iar restaurantele avute în vedere se găsesc în marile oraşe din ţară, precum Bucureşti, Iaşi, Cluj-Napoca şi Timişoara. Grila de criterii după care vor fi evaluate restaurantele este secretă, pentru ca bucătarii şi proprietarii să nu se pregătească în mod special după anumite standarde.
Rezultatele finale vor fi anunţate în mai 2018, când va fi publicat şi ghidul Gault&Millau în România, urmând ca acesta să aibă o periodicitate anuală.