Poliartrita reumatoidă este o boala inflamatorie autoimuna, care se întâlneşte mai des la femei și poate debuta la orice vârstă, cu un vârf între 35 şi 50 de ani.
Dacă în trecut pacientelor cu poliartrita reumatoidă li se contraindicau sarcinile, în zilele noastre este tot mai mult încurajată această parte din viaţa acestora.
Medicul specialist reumatolog Anca Boca ne spune despre tratamentul poliartritei reumatoide la o pacientă gravidă.
“Boala trebuie să fie în remisiune sau activitate joasă pentru cel puțin 6 luni înainte de concepție și să fie oprită la timp terapia cu risc de malformații fetale, precum metotrexatul care trebuie oprit cu 12 săptămâni înainte. Terapia biologica se oprește la momentul diagnosticării sarcinii, când testul de sarcină devine pozitiv, în țara noastră nefiind permisă pe durata sarcinii nicio terapie biologică.”
“Există însă soluții terapeutice în sarcină, medicamente imunosupresoare sintetice ce controlează boala și nu aduc riscuri fetale. La pacientele cu poliartrită reumatoidă, ca și la toate pacientele cu boli autoimune frecvența prematurității și a deficitului de creștere intrauterină este mai mare. De aceea, pacienta trebuie atent monitorizată interdisciplinar de reumatolog și ginecolog.”, spune Dr. Anca Boca.
Poate o pacientă cu poliartrită reumatoidă să-și alăpteze copilul?
“Sigur că da. Dacă mamele decid să alăpteze, iar încurajarea este mare în acest sens, și boala se reactivează, există soluții terapeutice fără riscuri.”, spune Dr. Anca Boca.
Așadar, pacientele cu poliartrită reumatoidă care își doresc un copil trebuie să aibă o bună comunicare cu medicul curant reumatolog în legătură cu acest subiect sensibil și împreună să facă un bun planning și management al bolii și sarcinii.