După ce ordonața care a majorat amenzile pentru nerespectarea stării de urgență a fost declarată neconstituțională, cei sancționați se adresa instanțelor de judecată de pe raza domiciliului.
”Oamenii trebuie să conteste în primul rând procesele verbale de contravenție prin plângere la instanță, în care să invoce: nelegalitate, netemeinicie, că nu a făcut așa, să ceară reducerea sancțiunii, să lege de decizia Curții Constituționale”, a declarat – pentru Europa FM – avocata Elenina Nicuț.
”Termenul pentru plângerea contravențională este de 15 zile de la comunicarea procesului verbal, dar toate termenele de prescripție, de decădere ș.a.m.d., prin decretele legate de starea de urgență, au fost suspendate. Deci, până pe 2 iunie, să zic”, a adăugat aceasta.
Avocata crede că cea mai simplă metodă de a nu sufoca instanțele cu procese de contestare a amenzilor este ca Executivul să pronunțe o amnistie.
”Guvernul, dacă s-ar gândi un pic și la rolul instanțelor judecătorești, care vor fi sufocate, efectiv, cu aceste sute de mii de plângeri, pe lângă probabil alte zeci de mii de contestații, concedieri… Guvernul ar trebui să vină să-și repare prostia. Cel mai la-ndemnână ar fi o amnistie fiscală. Este clar, că oricum, banii ăia nu-i recuperează. Sunt un venit virtual de recuperat”, ne-a mai spus Elenina Nicuț .
La Europa FM, Gabriela Scutea a spus că neplata unei amenzi nu mai poate fi motiv de cercetare penală.
Polițiștii au amendat peste 300.000 de persoane, iar valoarea amenzilor depășește 120 de milioane de euro.
Aplicate în timpul stării de urgență, instituită în contextul epidemiei de nou coronavirus, aceste sancțiuni contravenționale sunt printre cele mai mari din Uniunea Europeană, ca valoare și număr.
“Sancțiunile penale sunt separate de sancțiunile contravenționale. Practic, din anul 2002, amenda contravențională nu mai poate fi transformată în închisoare nici măcar contravențională. Sunt convinsă că primul aspect cu care sistemul judiciar se va confrunta, după încetarea stării de urgență și reluarea activității de judecată, va fi acest val, pe care îl consider enorm în evaluarea mea, de plângeri contra proceselor verbale de sancționare contravențională”, a explicat Gabriel Scutea.