Există peste 120 de tipuri de tumori ale creierului care sunt diferite prin tipul de celule din care se dezvoltă și prin opțiunile de tratament. Atunci când se pune un astfel de diagnostic, sunt importante anumite detalii precum tipul și gradul tumorii pentru a știi cât de agresivă este aceasta. Tumora poate fi primară apărută prima dată în creier, sau secundară, adică o metastază a unui alt cancer din corp. Între 20 și 40% dintre cancere dau metastaze cerebrale.
De asemenea, este important să cunoaștem dacă tumora este malignă sau benignă, și unde anume în creier este localizată. Tumorile cerebrale primare benigne sunt mai puțin agresive, cresc încet și sunt bine delimitate de țesutul din jur pe care nu îl invadează. Cu toate acestea, pot ajunge la dimensiuni îndeajuns de mari încât să producă simptome neurologice. Unele tumori pot fi îndepărtate complet chirurgical.
Tumorile cerebrale primare maligne conțin celule canceroase, cresc rapid, nu au margini bine definite, infiltrează țesutul din jur și amenință viața pacientului. În urma unui studiu realizat în 2012 în Statele Unite ale Americii pe aproximativ 70.000 de pacienți, 63% din tumorile cerebrale au fost benigne, iar restul maligne.
Printre simptomele uzuale ale unei tumori cerebrale se numără durerile de cap persistente perioade lungi de timp, convulsiile, dificultăți în gândire și vorbire, schimbări de personalitate, amorțeli ale unor zone ale corpului, pierderea echilibrului, modificări de vedere, greață sau dezorientare.
Consultul neurologic poate fi efectuat inițial de medicul de familie, iar apoi de către medicul neurolog și neurochirurgul care vor recomanda inclusiv teste imagistice precum tomografia sau RMN-ul. Operația se poate efectua întâi pentru prelevarea unei biopsii, iar în urma diagnosticului medicului anatomopatolog se poate decide rezecția tumorii.