Confidenţialitate

Cum se fabrică globurile pentru pomul de Crăciun – GALERIE FOTO

Deşi în ultimii ani piaţa românească a fost invadată de globuri din plastic, românii au început să redescopere decoraţiunile din sticlă, lucrate manual.

O mână de oameni de la fabrica de globuleţe din Pucioasa, judeţul Dâmboviţa, sunt ajutoarele de încredere ale lui Moş Crăciun. Lucrează cu pasiune şi dibăcie tot timpul anului pentru a putea acoperi necesarul pentru sărbătorile de iarnă.

Lucrările care ies din mâinile lor sunt cu adevărat impresionante, iar copiii sunt fascinați să vadă speclacolul oferit de angajații fabricii, în prag de sărbătoare.

Etapele de obţinere a globurilor şi ornamentelor de sticlă pentru Crăciun, începând de la încălzirea şi suflarea sticlei, modelarea lor, şi până la pictura lor manuală, sunt unele laborioase, care necesită multă pricepere şi răbdare.

Globuleţele sunt fabricate din nişte baghete de sticlă, aduse special din Germania şi Polonia. Baghetele sunt încălzite la flacără până se înmoaie sticla şi, prin suflare, se umflă în formă de balon.

După modelare, globuleţele se răcesc şi merg către secţia de vopsitorie, acolo unde li se dă culoarea de fond. Urmează ultimul pas al procesului, şi anume cel al decorării, unde angajaţii fabricii îşi pun imaginaţia la contribuţie, dând viață unor opere de artă. Fiecare globuleţ este unicat, dat fiind faptul că lucrarea lor se realizează manual.

Foto: Bogdan Ștefan Ana