Confidenţialitate

Cum se diagnostichează și cum se tratează fibromatoza palmară? Boala Dupuytren

Sănătatea mâinilor este foarte importantă pentru multe dintre activitățile zilnice. Există mai multe probleme care pot afecta structural și funcțional mâinile, printre care și boala Dupuytren. Despre aceasta ne oferă mai multe detalii medicul Iris Popa, chirurg chirurgie palstică, estetică și microchirurgie reconstructivă.

Boala Dupuytren este contractura palmară cu fixarea degetelor în flexie și imposibilitatea extensiei lor. Ea se datoreaza unei fibromatoze palmare, adica modificării structurilor fasciale de la nivelul palmei, ce are ca rezultat îndoirea progresiva a unuia sau mai multor degete. Cel mai des sunt afectate degetul inelar si degetul mic, dar oricare dintre celelalte pot fi implicate.

Primele semne ale bolii sunt noduli duri, uneori dureroși, apăruți la nivelul palmei. În afară de afectarea mobilității, aceasta poate duce, în cazurile avansate, la pierderea sensibilității degetelor.

De aceea, recomandăm prezentarea la medic cât mai rapid de la observarea unor astfel de manifestări. Diagnosticul se stabilește prin examinarea atentă a mâinii de către chirurgul plastician.”

Cum se tratează chirurgical boala Dupuytren?

„Tratamentul chirurgical constă în îndepărtarea corzilor fibroase. În fazele avansate ale bolii, eficiența tratamentului scade foarte mult, uneori fiind necesară chiar amputarea degetelor.

Boala Dupuytren poate afecta simultan ambele mâini. Trebuie știut însă ca nu pot fi operate concomitent. Se începe cu mâna dominantă apoi cealalta la un interval variabil.

Intervenția se realizează cu sedare intravenoasă și anestezie locoregională sau anestezie generală dacă este cazul și durează în medie 1-2 ore. Perioada de vindecare este cuprinsă între 14 și 21 de zile, în funcție de situație, timp în care pacienții nu își vor putea utiliza mâna afectată. Poate fi necesară imobilizarea pe o atelă gipsată pentru o perioadă de 7-10 zile. Firele de sutură se extrag la 12-14 zile și urmează o perioadă obligatorie de fiziokinetoterapie”, spune Dr. Iris Popa.