Confidenţialitate

Cum se desfășoară consultul reumatologic?

Reumatologia este specialitatea medicală care se ocupă de diagnosticul și îngrijirea bolilor și tulburărilor funcționale ale țesuturilor conjunctive și ale sistemului musculoscheletal.

Pe lângă anamneză, moment important al consultului ce constă în interviul pacientului despre semnele și simptomele care îl supără, aflăm de la medicul Anca Boca, specialist în reumatologie, ce mai presupune consultul reumatologic.

“Colectăm cât mai multe date de la pacient, și este foarte important să cunoaștem de ce alte boli cunoscute mai suferă acesta și dacă se află deja sub un tratament. În cazul durerii, este foarte important să știm când a debutat și cum se manifestă aceasta. Evaluăm starea articulațiilor, inclusiv testăm mobilitatea acestora.”

La ce tip de investigații paraclinice apelați?

“În primul rând este necesar să facem bilanțul biologic. Pe lângă testele uzuale de sânge ca hemograma sau enzimele hepatice, suntem interesați de indicatorii care pot semnala prezența unui proces inflamator în organism ca VSH-ul, viteza de sedimentare a hematiilor, proteina C reactivă (PCR) sau fracțiunile complementului. Există de asemenea teste specifice bolilor autoimune precum factorul reumatoid, anticorpii antinucleari sau anti ADN.

Foarte importante sunt și testele imagistice precum radiografia convențională, ecografia musculoscheletală, evalurea prin rezonanță magnetică nucleară sau tomografia computerizată. Alte teste utile sunt electromiografia, capilaroscopia și examenul osteodensitometric.”

“În reumatologie, ca și în toate specialitățile, dificultatea nu ține de tratament, ci mai ales de diagnostic și doar după un bilanț reumatologic complet putem decide dacă suferința articulară este pur reumatologică sau un epifenomen în contextul altei boli.”, spune medicul specialist reumatolog Anca Boca.