Confidenţialitate

Cum se completează Formularul 600, cine trebuie să treacă pe la Fisc și cine are de ales

În timp ce surse politice spun că legislația ar putea fi schimbată, intențiile premierului desemnat Viorica Dăncilă nu sunt cunoscute oficial. Mai mult, noul cabinet este … „în formare” iar discuțiile de la sediul PSD privind componența guvernului se vor prelungi până la sfârșitul săptămânii. Drept urmare, nici la Finanțe nu se știe dacă va rămâne Ionuț Mișa sau dacă va fi înlocuit iar soarta formularului 600, introdus de Guvernul Tudose, e incertă.

 

Mai sunt opt zile în care Fiscul aștepată de la avocați, consultanți, scriitori, actori și jurnaliști controversata declarație 600.

Din estimarea ANAF, peste 200.000 de persoane ar avea OBLIGAȚIA de a o depune pentru ca să li se calculeze contribuția la pensie și asigurarea de sănătate pentru acest an. Numărul celor care ajung în aceste zile nedumeriți la ghișee este însă mult mai mare – alte câteva sute de mii, care câștigă sume mici din activități independente sau din agricultură, urmează SĂ OPTEZE dacă o vor depune sau nu.

Cum se completează controvesatul formular, cine trebuie să treacă pe la Fisc și cine are de ales ne spune Anca Simina:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Oricine a câștigat anul trecut bani din activități independente, din avocatură, din consultanță, din închirieri sau din agricultură trebuie să calculeze în aceste zile cât a însemnat acest venit net.

Prima întrebare care apare este „Sunt sau nu obligat să depun declarația?” Dacă acest câștig net e mai mare de 1900 de lei lunar – chiar dacă sunt doar două sau trei luni lucrate – declarația trebuie depusă, pentru calcularea contribuției la pensie în 2018. Pentru sănătate există aceeași obligație doar dacă veniturile cumulate pentru anul trecut depășesc 22.800 de lei. În plus, cei care sunt și salariați au deja asigurare medicală.

Prima anomalie remarcată la ghișee a fost aceea că sunt obligați să depună declarația cei care au câștigat bani  în 2017, chiar dacă nu mai au contracte similare. În această situație, se poate bifa, atât pentru pensii, cât și pentru sănătate, caseta de suspendare a activității, cu anexarea dovezii în acest sens – caz în care Fiscul ia act că nu există venituri și nu calculează nici contribuții.  (La reluarea proiectelor, se poate actualiza Declarația 600 în 30 de zile și relua plata contribuțiilor).

Cei care au câștigat sub 1900 de lei lunar și au contracte similar în continuare pot ALEGE să plătească pentru viitoarea pensie. Doar că statul pune o condiție: contribuția nu poate fi mai mică de 475 de lei lunar și trebuie plătită întregul an.

A doua întrebare este „Cât urmează să plătesc?” Fie că primești 1.000 de lei, fie că iei 10.000 de lei lunar, prin noua declarație 600 alegi la ce sumă să ți se calculeze contribuția pentru pensie. Dacă optezi pentru suma minimă, treci în formular suma de 1900 de lei lunar și vei plăti CAS de 475 de lei. Avantajul e al celor cu venituri mari și foarte mari. Vor plăti la stat mai puțin ca în prezent și își pot duce banii într-un fond privat.

A treia întrebare e „Ce se întâmplă dacă nu depun declarația 600?” Pentru cei care nu au opțiunea, ci obligația de a o depune, amenda merge de la 250 la 1000 de lei și va fi calculată anul viitor.

A patra întrebare „Unde depun declarația?” Formularul se poate depune ghișeele Fiscului sau online, pe Spațiul Virtual Primat. Pentru a active acest cont, fiecare contribuabil trebuie să facă înainte un drum la Fisc.

***

În acesată dimineață, conturile online ale contribuabililor nu au putut fi accesate. Din cauza unor problem tehnice, site-ul Administrației Financiare  a picat. Până la acesată oră, instituția nu a explicat dacă eroarea are legătură cu numărul mare de persoane care încearcă să depună declarația 600 la timp.